Ljubljanski plavalci imajo že vrsto let težave s treningi, ker prestolnica nima dvorane z olimpijskim bazenom. Okrog 500 registriranih plavalcev in 1500 otrok, ki obiskujejo šolo plavanja, je tako odvisnih predvsem od premične montažne dvorane oziroma balona na Kodeljevem.

Tudi s tem se je v zadnjem času zatikalo, kajti stari balon je dotrajan, starši mladih plavalcev so že pred časom govorili, da higiensko in zdravstveno ni ustrezen. Kot pravijo v civilni iniciativi, ki se zavzema za pokriti olimpijski bazen v Ljubljani, je potem občina naredila nekaj kozmetičnih popravkov. Medtem ko bo na dvorano z bazenom treba še nekaj časa počakati, je občina prek razpisa izbrala ponudnika premične dvorane DBS Inženiring, kar bo mestni proračun olajšalo za 142.970 evrov z DDV. Kot pravijo v javnem zavodu Šport Ljubljana, bo nova montažna dvorana po obliki in velikosti podobna stari, a bo imela sodobnejšo električno in strojno opremo. Toda včeraj so na Kodeljevem začasno postavili staro montažno dvorano, ker se je postopek javnega naročila zavlekel. Duol, izvajalec, ki na razpisu ni bil izbran, je na državno revizijsko komisijo za revizijo postopkov državnih naročil podal zahtevo za revizijo, a ni uspel.

Novo premično dvorano bodo namestili s 50-dnevno zamudo

Pri Športu Ljubljana pravijo, da bo pod streho, ki so jo namestili včeraj, mogoče plavati od 25. septembra naprej. Do takrat bodo opravili vsa potrebna dela v bazenu, čiščenje in menjavo vode. Čeprav bodo pod streho na Kodeljevem plavalci aktivni šele konec tega meseca, plavalni programi naj ne bi bili okrnjeni. Septembra je še mogoče plavati na prostem na Iliriji, kjer klubi izvajajo programe. Novo montažno dvorano se je dobavitelj zavezal namestiti do 2. novembra, kar pomeni, da bo postavljena s 50-dnevno zamudo, pravijo pri Športu Ljubljana. Dela bodo potekala med jesenskimi počitnicami, s čimer se strinjajo tudi izvajalci letnega programa športa.

Čeprav plavalci še zdaleč nimajo optimalnih možnosti za trening, so se pogledi z občino v primerjavi z minulo zimo, ko je na mestne veljake letelo veliko kritik, očitno malo zbližali. Eden od trenerjev in olimpijec Nace Majcen pravi, da bodo kljub zapletom pri postavitvi nove montažne dvorane pogoji za trening enaki, kot so jih imeli v prejšnjih letih. »Mislim, da bo vse približno tako kot vsako leto. Razlika bo v tem, da se bomo morali konec oktobra med počitnicami nekako znajti. Nekateri klubi hodijo v tem času na priprave. Tisti teden bo problematičen. Sicer bo vse normalno,« je dejal Nace Majcen, ki pravi, da je odnos med plavalci in občino zdaj boljši.

Še vedno pa ni znano, kdaj bo Ljubljana dobila pravo dvorano z olimpijskim bazenom. Pred časom se je občina odločila, da bo prenovila Ilirijo. Po koncu pogajanj s projektantom, ki je bil na razpisu izbran leta 2002, bo znano, ali bodo z njim sklenili pogodbo ali bodo objavili nov razpis za izbor projektanta.