V študiji univerze London School of Hygiene & Tropical Medicine (LSHTM) in Karolinškega instituta na Švedskem pišejo, da velike industrije, kot je na primer alkoholna, velikokrat predstavljajo povezavo med uživanjem alkohola in rakastimi tvorbami kot izredno zapleteno, prav tako pa naj ne bi bilo dokazov, da bolezen res povzroči alkohol. Slednji naj bi bil le en od mnogih dejavnikov, kriv za obolenja.

Raziskovalci so v študiji pregledali dokumente 30. velikih podjetij, ki se ukvarjajo s proizvodnjo alkohola, med septembrom in decembrom 2016. Dokumenti se navezujejo na informacije o rakastih obolenjih.

»Količina dokazov povezave med alkoholom in rakom je očitna: alkohol predstavlja tveganje povzročitve nekaterih najbolj pogostih oblik raka,« pravi vodja raziskave, profesor Mark Petticrew.

V Svetovni zdravstveni organizaciji se z ugotovitvami študije strinjajo. Opozarjajo, da je alkohol znan rakotvorni povzročitelj predvsem nastalih tumorjev na ustni sluznici, ledvicah, prsih in črevesju. Tveganje obolenja pa raste s količino zaužitega alkohola.

»Raziskava kaže na to, da alkoholna industrija zavaja javnost. Samo en od desetih ljudi se zaveda povezave med alkoholom in rakastimi obolenji, ljudje pa za tveganje uživanja alkohola morajo vedeti,«, pravi Ian Gilmore, predstavnik britanske družbe Alcohol Health Alliance.