Stephensova in Keysova bosta prvič zaigrali v finalu turnirja za grand slam in prvič po letu 2002, ko je Serena Williams v finalu premagala starejšo sestro Venus Williams, bo finale znova obarvano ameriško. Prvič po letu 1985 so v polfinalu zaigrale štiri Američanke.

Večer je bil namenjen 'novinkam', 24-letna Stephensova je ugnala precej bolj izkušeno Venus Williams. Prva dva niza tega dvoboja sta bila precej enostranska, saj je prvega Stephensova dobila izjemno gladko s 6:1, s 6:0 pa je v drugem slavila Williamsova. Odločilni je bil bistveno bolj izenačen, a nobena od igralk ni bila posebej prepričljiva, Stephensova pa je Williamsovi servis vendarle odvzela pri 6:5 in nato zmagala s 7:5. Williamsova ni našla svoje igre, osvojila ni niti polovice toliko točk, kot 13 let mlajša nasprotnica.

»Nimam besed, ki bi opisale, kako veliko mi ta zmaga pomeni. Če bi mi kdorkoli pred turnirjem dejal, da se bom po vrnitvi uvrstila v polfinale turnirja za grand slam, bi omedlela. Še naprej bom igrala tenis, kot kaže ni tako zahtevno,« je po zmagi dejala presenečena Stephensova, ki je v sezono po 11-mesečnem prisilnem počitku zaradi poškodbe krenila praktično od začetka, še pred mesecem dni je bila namreč na 957. mestu jakostne lestvice WTA.

Keysova potrebovala zgolj eno uro

Drugi polfinale je bil precej bolj enostranski. Po zgolj uri igre je 22-letna Madison Keys ugnala nemočno CoCo Vandeweghe. Zmagovalka je vseskozi prikazovala agresivno igro z močnim forehandom, poleg tega je dobro deloval njen servis. Naredila je vsega dve neizsiljeni napaki.

»Še vedno ne verjamem, da se to res dogaja. Kar tresem se. Igrala sem dobro. Trenutno razmišljam o mnogih stvareh, zato res ne vem, kaj bi povedala. Vedela sem, da moram izkoristiti priložnost in zelo vesela sem, da sem v finalu,« pa je po dvoboju dejala Keysova.

Drevi bo na sporedu moški polfinalni del. Najprej bosta loparja prekrižala presenetljiva polfinalista Kevin Anderson in Pablo Carreno Busta, nato sledi še dvoboj prvega igralca sveta Rafaela Nadala in Juana Martina del Potra. Argentinec je v četrtfinalu turnirja nekoliko proti pričakovanjem premagal Rogerja Federerja.