V domači vinski kleti v Vrhpolju v Vipavski dolini sta umrla oče in sin, vinogradnika, stara 67 in 27 let, z družinske vinogradniške kmetije, ki vina prodaja pod blagovno znamko Organist. Po vsej verjetnosti je krivec za nesrečo ogljikov dioksid, ki se v zrak sprošča ob alkoholnem vrenju mošta. Reševalcem je v družinski tragediji, ki bi bila kmalu lahko še hujša, uspelo rešiti 63-letno ženo in mamo pokojnih. V času trgatve in vrenja mošta zato še toliko bolj velja opozorilo, da je treba v kleteh poskrbeti za prezračevanje. Strokovnjaki za vinogradništvo pa znova opozarjajo na mogoče zastarelo, a zlato pravilo, da se v času vrenja v klet vedno odpravimo s prižgano svečo. Če plamen ugasne, je to znak za alarm in umik.

Neuspešno reševanje domačih

Tragedija se je zgodila v družini, ki se z vinarstvom in vinogradništvom ukvarja že desetletja. Po naših neuradnih podatkih naj bi se zjutraj v klet prvi odpravil oče, a ker ga dolgo ni bilo nazaj, je sin odšel preverit, kaj se dogaja. Ko je iz kleti poskušal izvleči nezavestnega očeta, je zavest izgubil še sam. V reševanje se je vključila tudi njegova mama, a ji prav tako ni uspelo preprečiti tragedije in je tudi sama zaradi pomanjkanja kisika omagala. Njene klice naj bi slišala soseda in na pomoč poklicala reševalce. »Oživljanje 63-letne ženske je bilo uspešno in z reševalnim vozilom je bila odpeljana na nadaljnje zdravljenje v šempetrsko bolnišnico. Za oba moška pa kljub oživljanju in zdravniški pomoči na kraju žal ni bilo več pomoči,« je pojasnil predstavnik novogoriške policijske uprave Dean Božnik. Natančen vzrok smrti ugotavljajo na Inštitutu za sodno medicino v Ljubljani.

Na kraju nesreče so bili kmalu za prvimi reševalci tudi poklicni gasilci iz Nove Gorice, ki imajo napravo za merjenje količine ogljikovega dioksida v zraku. »Ko smo prišli na kraj, so bili prostori že prezračeni, zato tudi naše meritve niso pokazale prisotnosti tega plina. Splošno znano pa je, da je ogljikov dioksid v tem času prisoten v vinskih kleteh,« je pojasnil poveljnik novogoriških gasilcev Simon Vendramin. Povedal je še, da je ogljikov dioksid plin brez barve in vonja, a rahlo kiselkastega okusa. Zadržuje se pri tleh in spodriva kisik, kar je ključni vzrok za zadušitev. V našem ozračju je povprečno 0,03 odstotka ogljikovega dioksida, kar ni nevarno. Če pa koncentracija preseže tri odstotke, začnemo težko dihati, pri osmih odstotkih nastopita glavobol in omotičnost, pri desetih odstotkih pa smrt v nekaj minutah.

Goreča sveča

Nesreča je močno pretresla vaščane in tudi vinarsko stroko. Specialistka vinarstva na Kmetijsko-gozdarskem zavodu Maribor Tadeja Vodovnik Plevnik je pojasnila, da so se v preteklosti takšne nesreče dogajale pogosto, v zadnjem času pa jih je tudi po zaslugi sodobnejše tehnologije manj. Kljub temu so se na Frankolovem na Štajerskem s podobnim primerom, ko sta v domači vinski kleti umrla zakonca, nazadnje srečali pred zgolj tremi leti. »Pomembno je, da je v kleti dobro prezračevanje – bodisi naravno ali umetno. To je še toliko pomembneje v času vrenja. V večjih kleteh že imajo vgrajene alarme, ki vinarje opozorijo na previsoke koncentracije plina, bolj so problematične manjše zasebne kleti,« je razložila Vodovnik-Plevnikova.

Dodala je, da plin nastaja pri alkoholnem vrenju kot stranski produkt, ki pa mora nujno iz posod za vino, sicer vrenje ne bi moglo potekati. Ker gre za nevaren plin, ki človeka uspava, veljata med vinogradniki osnovni kletarski pravili, da v klet v času vrenja nikoli ne gredo sami in vedno z gorečo svečo. »Mogoče se sliši zastarelo, a goreča sveča rešuje življenja. Ko začne plamen ugašati, je to znak, da moramo takoj iz kleti,« vinarjem sporoča sogovornica.