Deseti tekmovalni dan je na OP ZDA v tenisu doživel neobičajno veliko zgodovinskih dogodkov. CoCo Vandeweghe in Madison Keys sta s četrtfinalnima zmagama proti Karolini Pliskovi in Kaii Kanepi poskrbeli, da bosta ženska polfinala povsem ameriška. Med najboljšo četverico sta se dan prej uvrstili že Venus Williams in Sloane Stephens. To se je nazadnje zgodilo leta 1981, ko so bile polfinalistke Tracy Austin, Chris Evert, Martina Navratilova in Barbara Potter. S porazom Karoline Pliskove je postalo jasno, da bo ženski tenis v ponedeljek dobil novo številko 1. To bo prvič postala Španka Garbine Muguruza, ki bo 24. igralka v zgodovini na najvišjem mestu svetovne lestvice. Na njem bo zamenjala Karolino Pliskovo, lansko finalistko US Opna.

V New Yorku se je deseti tekmovalni dan glede na letošnje rezultate zgodil čudež. Teniški svet je na pokritem osrednjem igrišču v New Yorku videl prvi letošnji poraz Rogerja Federerja na turnirjih za grand slam. Niz osemnajstih zaporednih zmag je v nekaj manj kot treh urah prekinil Juan Martin del Potro. Argentinec je preprečil, da bi teniški svet v polfinalu videl novo teniško poslastico med Rogerjem Federerjem in Rafaelom Nadalom, ki je v drugem četrtfinalu odčital lekcijo 19-letnemu Andreju Rublevu.

»Za menoj je odlična sezona. Z zmagama v Avstraliji in na Wimbledonu sem presegel svoja pričakovanja. Seveda sem si želel osvojiti tudi New York, a mi ni uspelo. Naletel sem na boljšega tekmeca,« je z dvignjeno glavo pripovedoval Roger Federer. »Vedel sem, da me čaka zelo težak dvoboj, da bodo o zmagovalcu odločale malenkosti. Imel sem svoje priložnosti, a v tretjem nizu nisem izkoristil štirih zaključnih žogic, dveh na svoj servis,« je odgovarjal Federer. »Niti za trenutek nisem pomislil na dvoboj z Nadalom. Storil sem vse, kar znam, da bi premagal del Potra,« trdi Švicar.

Rafael Nadal se je na turnirjih največje četverice petnajstič pomeril z najstnikom, proti Rublevu, ki je v New Yorku premagal dva igralca najboljše deseterice, pa je dobil štirinajsti dvoboj. Doslej ga je ugnal le Avstralec Nick Kyrgyos, in sicer pred tremi leti v Wimbledonu. »Ob vseh nepozabnih dvobojih, ki sva jih odigrala z Rogerjem, se nikoli nisva pomerila v newyorškem finalu. Tudi letos se ne bi v nobenem primeru. Lepo bi bilo, če bi se lahko enkrat pomerila v zadnjem dvoboju turnirja,« si želi Rafael Nadal. Španec se je ozrl tudi proti rojakinji Garbine Muguruza, edini teniški igralki v zgodovini, ki je v finalih turnirjev za grand slam premagala obe sestri Williams. »Vesel sem, da bo najboljša igralka na svetu postala Španka. Garbine si to mesto zasluži,« je prepričan Nadal, ki se bo v noči s petka na soboto štirinajstič pomeril z del Potrom. Osem dvobojev je dobil Španec, pet Argentinec. Del Potro je bil boljši na zadnjih dveh. Še posebej nepozaben pa je bil olimpijski polfinale v Riu de Janeiru, ki ga je odločila podaljšana igra odločilnega niza.

In prav v podaljšanih igrah je del Potro v New Yorku izjemno suveren. Dobil je vseh pet – dve v prvem krogu proti Švicarju Henriju Laaksonenu, po eno pa proti Špancu Adrienu Menendezu, Avstrijcu Dominicu Thiemu in Rogerju Federerju. Podatek, ki kaže, da je 28-letni Delpo v odločilnih trenutkih vsaj za zdaj v New Yorku nepremagljiv. »Le želim si lahko, da me bo občinstvo na največjem teniškem kompleksu na svetu poneslo tudi v dvoboju z Nadalom. Dobro se bom pripravil nanj,« dviguje napetost Juan Martin del Potro, ki je po zmagi nad Federerjem priznal, da je prikazal najboljšo igro doslej v New Yorku. Celo boljšo od neverjetnega povratka v osmini finala, ko je proti Thiemu zaostajal z 0:2 v nizih.