Čaka nas sedem krogov na izpadanje, na sporedu pa sta po dve klasični partiji. Tretji dan kroga je namenjen podaljšku s hitrejšim igralnim tempom. Nagrade so lepe: zmagovalec bo odnesel 120.000 dolarjev, poraženci v prvem krogu pa se bodo tolažili s po šestimi tisočaki. Zato velja uvrstitev na finalni turnir, zlasti iz močnih evropskih kvalifikacij, za pravi podvig. Letos je uspelo našemu najboljšemu Luki Leniču, ki je bil po evropskem prvenstvu dolgo v čakalnici in ga je osrečila odpoved Veselina Topalova. Ta je tudi edini iz elitne dvajseterice, ki ga ni v Gruzijo.

V tem pogledu gre za najmočnejše šahovsko tekmovanje doslej. Prvi favorit štiritedenskega maratona je seveda svetovni prvak Magnus Carlsen, vendar je statistično precej večja možnost, da zmaga kdo drug. Doslej ni bilo v navadi, da svetovni prvak nastopa na tem tekmovanju; tako bo lahko sam krojil sestavo turnirja kandidatov, kamor se bosta uvrstila finalista iz Tbilisija.

Ker je tabela turnirja narejena tako, da se prvi nosilec pomeri z na papirju najslabšim oziroma 128. igralcem na seznamu, je uvodoma najlažje delo čakalo prav Carlsena. Res ni imel težav, po en remi pa je oddala večina zvezdnikov, ki so se spopadli z manj znanimi imeni. Največje presenečenje prvega kroga je izpad Pavla Eljanova; polfinalist zadnjega svetovnega pokala je v mislih že vpisal točko in izgubil rdečo nit, Alex Lenderman pa je darilo ročno izkoristil. Kar tretjina dvobojev je šla v podaljšek, tudi branilec naslova Sergej Karjakin je napredoval šele po dodatnih partijah.

Luka Lenič je imel izkušenega, a premagljivega nasprotnika: Laurent Fressinet ni na višku kariere, po pozicijskem slogu igre pa je podoben našemu velemojstru. Dvoboj je bil pričakovano v znamenju remijev, v peti partiji pa je Francoz igral brez načrta in zašel v težave. Lenič je zagrabil priložnost in se uvrstil v drugi krog, kjer ga čaka sloviti Fabiano Caruana. Pred leti ga je Luka že premagal. Kako bo tokrat?

FEDOSEEV – BACALLAO

(položaj po 21. potezi črnega – glej diagram)

Beli je jasno boljši, mladi ruski zvezdnik pa je našel najhitrejšo pot do zmage:

22. Sg6! Tg6 23. Te6! Sh4

Na 23... Te6 odloči 24. Lf5 Df7 25. Le6 De6 26. f5; druge vilice vzamejo še drugo trdnjavo.

24. Lg6 Sg6 25. Tf6. Črni se je vdal, saj na edino Tg7 dobi 26. f5 z naslednjim Td6 in Lf4.