Tudi letos na kobariških trgih in ulicah pričakujejo več tisoč obiskovalcev, ki se bodo lahko poučili o zeliščih, nabiralništvu, rokodelstvu, sirarstvu, suhomesnatih izdelkih, sadjarstvu, vrtnarstvu, praženju kave, pivovarstvu in še čem.

»Gre za podporo malim lokalnim obrtnikom, da se spoznajo med seboj in predstavijo publiki. Lani smo našteli okoli tri tisoč obiskovalcev in podobno število gostov pričakujemo tudi letos. Največ bo zagotovo Slovencev – od Kopra do Nove Gorice in seveda iz doline Soče. Vsako leto opažamo tudi porast zahodnih sosedov in zaključenih skupin iz društev, ki organizirajo izlete z avtobusi,« je pojasnila Tatjana Humar iz LTO Sotočje - TIC Kobarid.

Ponudba dneva s podpisom

Poleg zeliščnih delavnic, pokušnje sirov, kave, lokalnega piva Feo in dobrot iz soške postrvi bodo brbončice gurmanov razvajali še frika, divjačinski golaž s polento, domače salame in jedi iz jesenskih plodov (buče, gobe, kostanj…).

Ponudba dneva bodo seveda tradicionalni kobariški štruklji – lokalna sladica s podpisom, saj jih vsaka kobariška gospodinja pripravi na svoj, malce drugačen način in se nanje »podpiše« z odtisom prsta v sredino štruklja. Mimogrede, lani so gostinci prodali okoli tristo porcij kobariških štrukljev.

»Iz sosednje Benečije bodo tu še tocjofurbo (prebrisana omaka), briza (juha iz buč) in slani štrudelj, sladki zlišnjaki, župa, požgana z opraženim kruhom, in štakanje,« je ostale dobrote naštela sogovornica. Dejala je, da bodo pri dogodku sodelovale vse večje lokalne restavracije, gostilne in turistične kmetije, pridružile pa se bodo tudi gostilne iz sosednje Benečije in drugih koncev Slovenije.

Ne le za želodčke, poskrbljeno bo za prav vsa čutila. Na svoj račun bodo prišli tako ljubitelji umetnosti kot tudi glasbeni in športni navdušenci. Pika na i festivala Jestival bo namreč koncert folk benda Čedahuči, bogat program pa obetajo tudi Festival pohodništva dolina Soče (15. september–1. oktober), obeležitev stoletnice prve svetovne vojne in drugi spremljevalni dogodki.