»Kaj pa tole? Od tu bo šlo samo še navzgor, zapomnite si.« Tako nas je ob polčasu zadnje tekme proti Franciji v dvorani Hartwall Arena ogovoril trener Ilirije Saša Dončić in pri svoji napovedi deloval izredno suvereno. Kako tudi ne bi, ko pa je slovenska košarkarska reprezentanca v prvem delu evropskega prvenstva pustila zares dober vtis. Za konec je v boju za prvo mesto povozila evropske prvake iz leta 2013 Francoze in brez poraza zasedla prvo mesto v skupini A. Toda pozor – za Slovenijo se prave tekme šele začenjajo. V Carigradu, kamor bo reprezentanca poletela jutri zjutraj, bo v osmini finala prva na vrsti Ukrajina.

Medtem ko smo slovenski novinarji po torkovi zmagi Finske proti Grčiji nemudoma začeli preračunavati možne scenarije, med katerimi je bilo realno tudi končno tretje mesto Slovenije v skupini A, kar bi pomenilo možno srečanje s prvim favoritom prvenstva Španijo v četrtfinalu, se igralci selektorja Igorja Kokoškova s tem niso obremenjevali. Ves čas so poudarjali, da jih proti Franciji zanima le zmaga.

Dragić jih ima na vrvici

Rečeno, storjeno. Slovenija je proti enemu glavnih favoritov za odličje na igrišče prišla povsem osredotočena, nato pa mu dala pravo košarkarsko lekcijo, v kateri je prednjačila agresivna igra v obrambi. Francozi so bili zaradi odlične igre nasprotnika v zadnji četrtini že povsem na koncu z živci, zato izključitev Evana Fourniera ni čudila, sodniška trojica pa bi lahko mirno poslala pod hladen tuš še kakšnega posameznika iz moštva selektorja Colleta. Vendar za to ni imela ne dovolj poguma ne znanja. Na turnirju najboljših evropskih reprezentanc namreč zaradi spora med mednarodno košarkarsko zvezo FIBA in ECA, ki ima pod okriljem evroligo in evropski pokal, sodijo drugorazredni sodniki.

Slovenski voz je tudi to pot vlekel Goran Dragić, ki je obračun sklenil z 22 točkami in osmimi asistencami ter tako zasedel prvo mesto na večni lestvici slovenskih strelcev na evropskih prvenstvih. »Po tekmi smo v garderobi rekli, da s petimi zmagami nismo naredili še ničesar. Prave tekme prihajajo zdaj, česar se dobro zavedamo,« je nemudoma poudaril slovenski kapetan Goran Dragić, ki je pravi vodja moštva tako na parketu kot zunaj njega. Ob tem deluje izredno sproščeno, kar občutijo tudi navijači, ki jim je ves čas na voljo za pogovor, fotografijo ali avtogram.

Kapetan navdušen nad Dončićem

Zaradi tega in seveda odličnih iger je z njihove strani ob koncu obračuna poslušal vzklike: »MVP, MVP!« »Veliko sem delal na sebi. Zdaj precej več govorim, spodbujam fante, kakšnega tudi naderem, če je treba. S tem nimam težav. Treba jih je imeti na vrvici, da kdo ne zaspi. Vsak napad in vsaka obramba sta namreč zelo pomembna. Ob tem se fizično zares dobro počutim. Na prijateljskih tekmah so govorili, da Dragić ne more več igrati. Poglejte zdaj,« se je zasmejal Gogi in dokazal, da na svojem zadnjem velikem reprezentančnem tekmovanju zares uživa.

Za to imajo zasluge tako soigralci kot trenerski štab. Košarkar NBA-moštva Miami Heat odkrito priznava, da ga Luka Dončić v igri močno razbremeni, ob tem pa njegova navdušenost nad 18-letnikom raste iz dneva v dan. »Ljudje doma se verjetno niti ne zavedajo, kakšen diamant imamo. Res je neverjetno zrel za svoja leta,« je z navdušenjem razlagal 31-letni Ljubljančan in izpostavil še Klemna Prepeliča. »Ko smo na parketu trije kreatorji igre, smo za nasprotnike zares neugodni.«