Kar se je vedelo že pred evropskim prvenstvom, se je včeraj tudi potrdilo. Slovenska košarkarska reprezentanca pričakovano na četrti tekmi proti Islandiji ni imela težav. Poskrbela je, da je prvič na velikih tekmovanjih nasprotniku nasula trimestno število točk (102), hkrati pa dosegla svojo drugo najvišjo zmago na prvenstvih stare celine. Izbrano vrsto selektorja Igorja Kokoškova danes ob 13.45 čaka zadnja tekma prvega dela tekmovanja. Če premaga Francijo, bo prva v skupini A. Če izgubi in Finska premaga Islandijo, pride na vrhu do kroga treh ekip s po štirimi zmagami in porazom. V primeru, da Slovenija s Francijo kloni za točko ali dve, bi bila še vedno prva, če kloni s tremi ali štirimi, bo druga, če za več, pa tretja.

Dragić se je raztekel

Čeprav so v slovenskem taboru pred obračunom z Islandijo poudarjali, da bodo več priložnosti dobili tisti, ki do zdaj niso veliko igrali, se selektor Igor Kokoškov ni želel igrati z ognjem in tvegati, da bi njegovo moštvo izgubilo dober ritem s prvih treh tekem. Največ so tako znova igrali Dragić, Dončić, Prepelič in Vidmar, prvič na prvenstvu pa je na parket stopil Matic Rebec. »Dogovor je bil, da ne bom dobil prostega dne, temveč minute, da se raztečem. To mi ustreza. Malo sem bil le presenečen, ko me je selektor v igro znova poslal na koncu, a sem tukaj, da igram,« je povedal Goran Dragić, ki je bil z 21 točkami znova najboljši strelec Slovenije. Ob kapetanu in Luki Dončiću (13) so z dvomestnim številom točk obračun sklenili še Blažič (15), Prepelič (14) in Murić (11), ki počasi izboljšujejo strelsko formo.

Kljub lahki in zanesljivi zmagi pri selektorju Kokoškovu pretiranega zadovoljstva ni bilo opaziti. Srbski strokovnjak je namreč kritične besede namenil kar sebi. »Psihološko nisem dovolj dobro pripravil moštva, saj je bilo na začetku kar nekaj napetosti pri igralcih, ki je prihajala od mene. Tanka je črta med tem, da prideš na tekmo psihološko pripravljen, in tem, da ti živčnost prepreči razviti želeno igro. Nizka postava, v kateri je bil Randolph na položaju centra, Čančar pa krilnega centra, nam v napadu ni dajala rezultatov, nismo bili enako hitri kot oni, ob tem pa ni delovala niti conska obramba. Vesel sem, da smo končali drugo četrtino s prednostjo in da je bila nato za nas v drugem polčasu tekma lažja kot prejšnje,« je dogajanje ocenil Igor Kokoškov.

Prepelič prepušča vlogo favorita

Po včerajšnji pričakovani zmagi so bile misli igralcev in trenerskega štaba že usmerjene proti Franciji. Slovenski selektor je poudaril, da bo reprezentanca storila vse, da užene tudi zadnjega nasprotnika v skupinskem delu, in odločno zavrnil možnost kakršnih koli kalkulacij. Tekme se še posebej veseli Klemen Prepelič, ki je lani nastopal v Limogesu, poleti pa podpisal pogodbo za pariški Levallois, a trenerskemu štabu ne bo kaj posebej v pomoč pri pripravi. »Le Labeyrie in Poirier sta lani igrala v francoskem prvenstvu. Francozi so oslabljeni, saj se je upokojil Parker, manjkata pa Batum in Gobert. A še vedno so spoštovanja vredna ekipa in eden izmed glavnih favoritov za zlato kolajno. Vlogo favorita prepuščamo njim, a smo pokazali, da znamo igrati tudi proti najboljšim. In to želimo znova dokazati.«