Slovenski selektor Srečko Katanec je temeljito premešal začetno enajsterico in tudi postavitev na igrišču, nad katerim je sinoči sijala polna luna. V primerjavi s petkom v Trnavi so tekmo začeli štirje novi igralci: Rajko Rotman, Benjamin Verbič, 20-letni debitant Jan Repas in Andraž Šporar, na klopi pa so obsedeli Rene Krhin, Amedej Vetrih, Valter Birsa in Tim Matavž. Predvsem Ljubljančan Šporar v vlogi vodje napada in Domžalčan Repas sta bila po okusu navijačev iz Ljubljanske kotline. Dosedanjo razporeditev vezistov v rombu, ki ni delovala na zadnjih tekmah, je spremenil v klasično postavitev s štirimi branilci, dvema defenzivnima vezistoma, tremi ofenzivnimi vezisti in napadalcem.

Žvižgi za Katanca, brez aplavza za ekipo

Ko se je tekma začela, so gledalci vse pogosteje ploskali napadalnim akcijam Slovenije. Organiziral jih je dobro razpoloženi Josip Iličić. Zanj so bili skromni Litovci (99. reprezentanca sveta) tekmec po meri za preigravanja. Pri gostih je sicer občasno malo preveč zadrževal žogo, a je razigraval soigralce in streljal proti golu ne posebno zanesljivega kapetana Šetkusa, ki je imel težave z lovljenjem žoge. Na polovici prvega polčasa je Iličić tudi samozavestno poskrbel za vodstvo. Po podaji Verbiča s peto je najprej s prodorom priigral enajstmetrovko, na katero je romunski sodnik Kovacs pokazal z zamikom ob rahli naklonjenosti domači ekipi. Nato jo je tudi sam zanesljivo realiziral, ko je trznil s telesom, da je vratarja poslal v levi kot, žogo pa v desnega.

»Gremo še po drugi gol,« je bilo navodilo selektorja Srečka Katanca med odmorom v slačilnici. Litovci so bili v napadu preslabi, da bi ogrozili slovenski gol, v obrambi pa je vratar Šetkus z nespametnim prekrškom nad hitrim in vztrajnim Repasom Sloveniji podaril še drugo enajstmetrovko, ki jo je realiziral Iličić in dokončno odločil zmagovalca. Izjemno skromne goste, ki so v zadnjem delu tekme povsem razpadli, sta z dvema lepima goloma dotolkla Benjamin Verbič in Valter Birsa.

Slovenija je z visoko zmago razveselila navijače in ima še vedno teoretične možnosti za nastop v Rusiji leta 2018. Da bi osvojila drugo mesto v skupini, bi morala oktobra v gosteh premagati vodilno Anglijo in v zadnjem krogu doma Škotsko, Slovaška pa v devetem krogu ne sme premagati Škotske v Glasgowu.

Katanec ne želi navijačev z negativno energijo

Selektor Srečko Katanec se je na klopi smejal, ko je Slovenija polnila mrežo nebogljene Litve, proti kateri je pred današnjim dnem dvakrat zapored zgolj remizirala. Čeprav je reprezentanca še vedno močno oddaljena od nastopa v Rusiji, saj je sinoči dobila le interni dvoboj za četrto mesto, Katanec še ni vrgel puške v koruzo. »Občutki so pozitivni. Čestitam fantom, ki so igrali resno in osredotočeno. Zasluženo smo zmagali. Gremo naprej. Čez mesec dni nas čakata Anglija in Škotska,« je uvodoma začel Srečko Katanec.

O zamenjanih igralcih v prvi enajsterici v primerjavi s petkovim gostovanjem v Trnavi je rekel, da so svoje delo opravili odlično. »Odločitve je treba sprejemati, zato sem selektor. Ocenil sem, kako so igralci pripravljeni, in se odločil za postavo. Poteze so se izkazale za pozitivne.« Katanec žvižgov navijačev s tribun ni komentiral, prav tako pa ni ponudil odgovora na vprašanje, ali so bile kritike v medijih po porazu proti Slovaški preostre. »Videli smo, da se je zgodila tragedija. Zdaj smo videli, kdo ima zaupanje v fante. Meni ste večkrat očitali, da jim ne zaupam, vendar je v igri še šest točk. Smo v polnem boju za svetovno prvenstvo, zato bi se zahvalil vsem, ki so prišli na stadion. Vzdušje je bilo super,« je po svoje orisal Katanec in »navijače z negativno energijo« pozval, naj ob zaključku kvalifikacij, ko bo Slovenija v Stožicah gostila Škotsko, raje ostanejo doma.

Katanec je na tiskovni konferenci povedal, da Slovenija uresničuje postavljeni cilj pred začetkom kvalifikacij. »Rekli smo, da moramo ostati do zadnjega v igri za svetovno prvenstvo, kar se dogaja. Ponosen sem, da smo doslej osvojili štirinajst točk. Imeli bi jih lahko več ali manj. Ne vidim nobenih problemov. Ni panike. Na Wembleyju bomo igrali proti velesili, a v nogometu lahko tudi slabši zmaga,« je dejal. Na vprašanje o statusu Kevina Kampla ni želel odgovarjati, čeprav je obljubil, da bo po tekmi z Litvo pojasnil ozadje.