Po treh tekmah Slovenija ostaja neporažena. Potem ko so izbranci selektorja Igorja Kokoškova na uvodu dokaj lahko ugnali Poljsko, so na drugi in tretji tekmi pokazali karakter, saj so v tesnih končnicah na kolena spravili najprej gostiteljico Finsko, ki je imela za seboj 12.000 navijačev, nato pa danes še Grčijo. Kapetan Goran Dragić in soigralci so si tako že izborili mesto v osmini finala v Carigradu in hkrati vložili resno kandidaturo za prvo mesto v skupini A, o katerem bo bržkone odločal zadnji obračun proti Franciji v sredo. Slovenija ima v ponedeljek prost dan, v torek ob 12.45 pa dvoboj z Islandijo.

Iz »Gogi, Gogi,« v »Suomi, Suomi«

Medtem ko so se v soboto zvečer košarkarji na parketu merili proti Fincem, je okoli 250 slovenskih navijačev na tribunah bilo odločen boj s polno dvorano Hartwall Arena, pa čeprav sta jim dva od tamkajšnjih privržencev s transparentom že pred začetkom želela sporočiti, da večjih možnosti za uspeh nimajo. Na njem je namreč pisalo »Finland – Slovenia 87:61« (Finska – Slovenija 87:61, op. p.).

A očitno sta pozabila, da ima Slovenija v svojih vrstah odličnega Gorana Dragića, ki jim je nasul 29 točk. »Gogi, Gogi,« so se mu ob imenitni predstavi s tribun klanjali slovenski navijači in s tem dvakrat nehote spodbudili dvorano, da je nadaljevala z napevom »Suomi, Suomi« (Finska, Finska, op. p.). Bučna podpora finskim košarkarjem na koncu ni kaj prida pomagala, saj je Anthony Randolph, ki je pred tem naredil številne napake, v zadnjem napadu, ko je nasprotnik zaostajal za točko, ukradel žogo izvrstnemu Lauriju Markkanenu in z zabijanjem odločil zmagovalca.

»Dobro se naspati in zjutraj najesti, potem pa v nov boj,« se je glasil recept branilca Jake Blažiča za tekmo z Grčijo, ki je za Slovenijo prišla že slabih 18 ur po zmagi proti Finski. Reprezentanti so po prihodu v hotel poskakali na masažne mize, na pomoč pa jim je s posebno regeneracijsko napravo normatec, ki jo uporabljajo v ligi NBA, priskočil tudi Dragić. Najboljšega slovenskega posameznika so naslednji dan grški navijači poskušali iz ritma spraviti že na ogrevanju, kjer so mu žvižgali ob vsakem metu za tri točke. A košarkar moštva NBA Miami Heat je njihovo potezo vzel kot šalo, jim ob zadevanju nakazal, naj kar nadaljujejo, in si na koncu za sodelovanje prislužil njihov aplavz.

Luka Dončić pravi, ko je bilo potrebno

Poskusi, da bi imeli reprezentanti proti Grčiji kar se da sveže noge, so kot kaže padli na plodna tla, saj je Slovenija današnji izredno pomemben obračun začela odločno. Kazalo je, da bo to znova dan Dragića, ki pa ga je nasprotnik po njegovih uvodnih šestih točkah znal omejiti. Takrat je na prizorišče stopil Luka Dončić, ki mu na prvih dveh tekmah ni šlo, kar je mladeniča več kot očitno jezilo. Na tekmi proti Finski je denimo po prihodu na klop brcnil v reklamni pano in ignoriral soigralce, ki so ga želeli pomiriti. »Verjetno ste pozabili, kako je bilo, ko ste bili vi stari 18 let,« je na Dnevnikovo vprašanje, kako sprostiti Dončića, odgovoril Igor Kokoškov in nato priznal, da njegovo obnašanje resda ni bilo zgledno, a da je to del odraščanja ter košarkarskega zorenja. »Luka je popoln igralec, ki napreduje z vsakim treningom in tekmo. Treba ga je podpirati in mu svetovati, kar tudi počnemo.«

Očitno je trenerski štab tudi v tem pogledu opravil dobro delo, saj je košarkar Reala Madrid dvignil raven igre v trenutku, ko je bilo to najbolj potrebno. Grčija je namreč v tretji četrtini s počasno in taktično igro umirila Slovenijo in prešla v vodstvo. Zdelo se je, da tako izkušeno moštvo vodstva ne bo več izpustilo iz rok, a so košarkarji selektorja Kokoškova v zadnji četrtini močno stisnili v obrambi, kjer je prednjačil Vlatko Čančar, in se sprostili tudi v napadu, kjer je pomembno vlogo odigral še Klemen Prepelič. Ko je Dragić mimo visokega Burusisa polagal za 75:70, je bila tekma odločena, slovenski košarkarji pa so se na igrišču objemali in potrdili besede iz pripravljalnega obdobja, da je kemija v moštvu zares odlična. »Proti Finski smo se emotivno izpraznili. A slaba ekipa vedno najde razlog, da izgubi. Bili smo nervozni, a našli način, da pridemo do pomembne zmage,« je po tretji zmagi povedal Igor Kokoškov.