V slovenski reprezentanci včeraj niso ničesar prepustili naključju. Da ne bi bilo znova zamude in čakanja v zastojih, je ekipa iz Bratislave v Trnavo dopotovala v spremstvu policije. Selektor Srečko Katanec je poskrbel za veliko presenečenje, ko je v začetno enajsterico uvrstil debitanta Amadeja Vetriha namesto Verbiča. Odločila je očitno sposobnost Primorca v dresu Domžal, da lahko veliko teče, kar se je Katanec prepričal, ko mu je klubski trener Simon Rožman pokazal meritve, da je v povprečju na tekmah v kvalifikacijah za ligo Evropa pretekel 13 kilometrov in več. Ko so igralci ob prihodu na stadion prišli na ogled igrišča, se je Rene Krhin zaklepetal s sodniki iz Španije, ki jih pozna, saj je do nedavnega igral za Granado.

Vstop v Slovenijo je bil katastrofalen, saj je delovala, kot da prvič igrajo skupaj, za nameček je že v deveti minuti igrišče zaradi poškodbe zapustil Jokić. Slovaki so imeli žogo v svoji posesti, kolikor časa so hoteli in se poigravali kot Brazilci. Ker so Slovenci stali predaleč od nasprotnih igralcev, so se sprehajali skozi zvezno vrsto kot na promenadi. Nič ni bilo od slovenske borbenosti, pomoči drug drugemu, odločnosti, razbijanja napadov, ostrine in kombinatorike, največkrat so bili za korak prekratki ali prepočasni. Na levi strani so imeli gostitelji mimo Vetriha in Vilerja odprto avtocesto za napade, kar je za izlete izkoriščal Pekarik. Hamšik je s povezovanjem igre zasenčil Birso, obramba se je odbijala od robustnega Nemca.

Da je Slovenija prvi polčas preživela brez prejetega gola, je to zasluga zgolj vratarja Jana Oblaka. S petimi obrambami, ko so bili gostitelji v stoodstotnih priložnostih, se je resnično izkazal, saj so gledalci žogo že videli v mreži. Dvakrat so bili domači igralci nenatančni, ko je bilo treba žogo le še poriniti v mrežo. Slovenci so malo zadihali le sredi prvega polčasa, ko so si priigrali tri kote. Gostje so čakali na navdih in potezo presenečenja Iličića, ki je bil v vlogi lažne desetke, a je bil vseskozi tesno pokrit. Matavž je bil povsem odrezan v napadu.

Slovenija je v drugem polčasu vendarle zaigrala nekoliko bolje, saj je vzpostavila ravnotežje. Potem ko je Oblak dobil dvoboj ena na ena proti Maku, je Slovenija žogo tudi uspela zadržati v svoji posesti, in ko je 900 slovenskih navijačev vse bolj upalo, da bo osvojila točko, so Slovaki v 81. minuti prišli do želenega gola. Po seriji napak v slovenski obrambi, ko se je žoga odbijala, jo je v gol porinil robustni vodja slovaškega napada Adam Nemec, ki je bil v pravem trenutku na pravem mestu. Prva zmaga Slovaške nad Slovenijo je povsem zaslužena, saj je bila za razred boljša. Slovenija si na vsej tekmi ni priigrala niti ne prave priložnosti, ker ni bilo prave kreacije v zvezni vrsti. Očitna je bila nepripravljenost prevelikega števila igralcev, ni bilo prave ideje. Očitno bo Slovenija morala začeti iskati novega selektorja, ki bo v ekipo vrnil tudi Kampla.

»Naša realnost je, da fizično težko zdržimo 90 minut. Igrali smo proti boljšemu tekmecu. Odgovornost je moja,« pravi slovenski selektor Srečko Katanec. Slovenski kapetan Boštjan Cesar po tekmi ni skrival razočaranja in je brez dlake na jeziku povedal: »Podrobnosti, kaj smo se po tekmi pogovarjali v slačilnici, naj ostanejo med nami. Smo razočarani. Slovaki so zmagali zasluženo in jim moramo čestitati. Slovenska reprezentanca si ni zaslužila zmage niti točke. Moramo se zamisliti, kako igramo in če upravičeno nosimo dres z državnim grbom.«