Slovenski judo je dosegel nov zgodovinski uspeh. Mihael Žgank je priboril Sloveniji prvo moško kolajno na svetovnih prvenstvih, potem ko je v kategoriji do 90 kg postal svetovni podprvak. Doslej najboljše moške uvrstitve so bila tri peta mesta, in sicer sta dve Rokija Drakšiča, ena pa Filipa Leščaka iz jugoslovanskih časov. S srebrno kolajno Tine Trstenjak v kategoriji do 63 kg je Slovenija v Budimpešti osvojila dve kolajni.

V polfinalu se je Žgank, debitant na SP, pomeril z aktualnim evropskim prvakom Srbom Aleksandrom Kukoljem in ga po 2,46 minute podaljška premagal. V finalu se je nato Žgank pomeril s še enim srbskim borcem, 21-letnim Nemanjo Majdovom; tekmovalca sta se doslej pomerila enkrat, letos pa je bil v Düsseldorfu močnejši tekmovalec celjskega Sankakuja. Tokrat je bil boljši Srb, o zlati medalji pa sta po izenačenem rednem delu odločala podaljšek in sodniška kazen.

Žgank je ob prekinitvi zahteval kazen za nasprotnika, ki je uporabil napačno tehniko in obenem izvedel napad, s katerim je iz ringa zrinil Slovenca. Sodniki so ocenili, da se je Srb boril v dovoljenih mejah in Žgank se je po izrednem dnevu moral zadovoljiti s srebrom. Da je bila sodniška odločitev pravilna, pa je potrdil tudi slovenski trener Igor Trbovc. »Nekateri pravijo, da moraš rezultat prespati, a jaz že zdaj čutim, da sem nosilec medalje, in občutek je izvrsten. Na prvenstvo sem se dobro pripravil. Pričakoval sem težak dan, saj sem bil po evropskem prvenstvu zelo razočaran. Rekel sem si, da bom vse vložil v to prvenstvo,« se je smejalo Mihaelu Žganku.