Slovenski odbojkarji so po osvojenem srebrnem odličju na evropskem prvenstvu pred dvema letoma tudi na Poljskem upali na vrhunski dosežek. Dodatni optimizem so jim vlivale dobre predstave v svetovni ligi in na pripravljalnih tekmah proti izbranim vrstam Poljske, Italije in Srbije, po katerih so dobili potrditev, da so v stiku z najboljšimi. Razočaranje po izpadu v četrtfinalu je zato še toliko večje, pa čeprav so jim na nasprotni strani mreže stali razigrani večkratni evropski prvaki Rusi. »V kratkem časovnem roku smo izgubili značaj in srce. V dveh dneh smo videli dva popolnoma drugačna obraza igralcev. Sprašujem se, kje smo grešili,« je v četrtek priznal Slobodan Kovač.

Dejstvo je, da njegovi varovanci v Krakovu niso izpolnili pričakovanj. Kljub zmagi proti gostiteljem prvenstva je le šest osvojenih nizov na petih tekmah pač premalo za spogledovanje z evropskim vrhom. Z izjemo obračuna s Poljsko v njihovi igri kljub veliki želji ni bilo prisotne prave energije, v oči pa bodejo predvsem številne izgubljene končnice nizov. Ali gre za to okriviti dolgo in naporno sezono ali pa so vzroki globlji, bi pokazala temeljita analiza njenih predstav. Ta bi bila za nadaljnje nastope reprezentance še kako dobrodošla, saj jo v naslednjih dveh letih čaka nastop tako na svetovnem kot znova na evropskem prvenstvu.

To bo za najuspešnejšo generacijo slovenskih odbojkarjev še toliko pomembnejše, saj je na kongresu Evropske odbojkarske zveze (CEV) v Krakovu postalo jasno, da bo poleg Francije, Belgije in Nizozemske med soorganizatoricami tudi Slovenija. Turnir, ki bo potekal od 13. do 29. septembra 2019, bo sploh prvič potekal v kar štirih državah. Pred tem so bile prve države, ki so združile moči za gostovanje, Italija, Srbija in Črna gora leta 2005, šest let pozneje pa sta ga organizirali še Avstrija in Češka. Mesta, kjer bo turnir potekal, bodo države organizatorice sicer sporočile do konca leta, iz Odbojkarske zveze Slovenije pa so že naznanili, da bo turnir v ljubljanskih Stožicah. Slovenska prestolnica bo poleg skupinskega dela gostila tudi izločilne boje, vključno s četrtfinalom in polfinalom, medtem ko bo veliki finale odigran v Franciji.

Če je letošnje evropsko prvenstvo za Slovenijo in še 11 preostalih reprezentanc že končano, pa to ne velja za Rusijo in Belgijo ter Srbijo in Nemčijo, ki se bodo danes pomerile za nastop v jutrišnjem finalu. Največje presenečenje so nedvomno pripravili Nemci, ki jih vodi nekdanji slovenski selektor Andrea Giani. Italijan je s svojo novo reprezentanco navdušil že v skupinskem delu, kjer je presenetil svoje rojake in končal na prvem mestu, v četrtkovem četrtfinalu pa je z izidom 3:1 še drugič na tekmovanju premagal Češko.