Sloveniji ni uspelo ubraniti naslova evropskega podprvaka izpred dveh let. Namero ji je v Krakovu preprečila reprezentanca Rusije, ki je ob odličnem servisu, majhnem številu napak in razigranem Maksimu Mihajlovu dobro izkoristila fizično in čustveno izčrpanost slovenskih odbojkarjev po senzacionalni zmagi proti Poljski. Rusi so tekmo sklenili s kar enajstimi bloki več kot Slovenci (13:2), precej boljša pa je bila tudi njihova uspešnost v napadu (56:37 odstotkov).

Kljub sijajni predstavi Slovenije proti svetovnim prvakom Poljakom bi težko zamerili navijaču, ki je danes v vlogo nespornega favorita za zmago postavil Rusijo. Ne zaman. Ne nazadnje je ta s kar 13 naslovi prvaka daleč najuspešnejša reprezentanca v zgodovini evropskih prvenstev, podobno impresivni pa so tudi nekateri njeni drugi dosežki. Med drugim se je na tem turnirju kot edina izbrana vrsta med najboljših osem uvrstila brez oddanega niza, izpostaviti pa velja tudi podatka, da je na evropskih prvenstvih dobila zadnjih 12 od 13 tekem in osem od devetih četrtfinalnih dvobojev.

Da je Rusija nesporna odbojkarska velesila, je Slovencem dala vedeti že s silovitim vstopom v tekmo. Spočiti igralci selektorja Sergeja Šljapnikova – zadnji dvoboj so pred tem odigrali v ponedeljek proti Špancem – so namreč bliskovito dosegli pet zaporednih točk in Slovenijo pri zaostanku 2:6 že prisilili v prvi polminutni odmor. A ta ni imel želenega učinka, saj so se Rusi v nadaljevanju še bolj razleteli po igrišču. Slovencem so sive lase povzročali z izvrstnimi začetnimi udarci, elementom igre, v katerem so sami zgolj v prvem nizu napravili kar šest napak. Ob slabi igri brez prave obrambe in bloka je Rusija v končnico vstopila s prednostjo kar devetih točk in povedla z 1:0.

Drugi niz je že bil nekoliko bolj poravnan, a za zasuk je bilo v slovenski ekipi premalo razigranih igralcev. Rusi so tako do prve občutnejše prednosti prišli pri izidu 8:6, vodstva pa nato niso več izpustili iz rok. Slovenski selektor Slobodan Kovač je s taktičnimi prijemi in menjavami poskušal spremeniti potek dvoboja, a se je pri zaostanku 15:22 že moral sprijazniti z novim izgubljenim nizom.

Tretji niz je bil za Slovence tudi zadnji na tem evropskem prvenstvu. Zaradi poškodbe gležnja ga je moral predčasno končati Jan Kozamernik, namesto njega pa je v igro prišel Danijel Koncilja. Četudi je olimpijskim prvakom izpred štirih let nekoliko popustila koncentracija, pa njihova zmaga ni bila nikoli ogrožena. Vodili so od začetka do konca in še četrtič na prvenstvu slavili zmago z najvišjim možnim rezultatom.

»Bilo je zelo težko in naporno. Lahko naštejem sto alibijev in izgovorov, a to po porazu ni več pomembno. Odigrali smo slabo, saj se od samega začetka nismo držali dogovorjenega načrta. Prava ni bila niti energija. Ko ti Rusi pobegnejo na tri, štiri točke, jih je težko uloviti, saj jim je tokrat steklo dobesedno vse. Od servisa do bloka in napada. Že po prvem nizu smo se težko dvignili, a dali smo vse od sebe, čeprav vem, da bi lahko bilo veliko bolje. A žal se je tako izteklo,« je po tekmi povedal slovenski podajalec Dejan Vinčić. Njegov moštveni kolega Jani Kovačič je dodal: »Nismo bili na ravni sredine tekme proti Poljski, ko smo narekovali ritem. Ni bilo prave energije. Vseeno pa imam uvrstitev v četrtfinale za uspeh, kajti na poti do tu smo premagali Poljsko, ki sodi med najboljše reprezentance na svetu. Še imamo rezerve in upam, da jih bomo na naslednjih tekmovanjih izkoristili in še razveseljevali svoje navijače.«