»Vse se začne in konča pri Goranu Dragiću.« Tako je slovensko košarkarsko reprezentanco pred prvo tekmo na evropskem prvenstvu opisal poljski košarkar Lukasz Koszarek. Skupaj s soigralci je torej natančno vedel, od kod jim preti največja nevarnost, a je kljub temu danes lahko le nemočno spremljal, kako je košarkar Miamija polnil njihov koš in prispeval levji delež k zmagi Slovenije proti Poljski. V skupini A je danes dan premora, jutri pa Slovenijo čaka zahtevnejši preizkus, ko se bo ob 19. uri pomerila z gostiteljico Finsko, ki je na prvi tekmi sinoči ugnala Francijo.

»Zmaga ni bila nikoli ogrožena, so pa bili ogroženi naši živci,« so bile besede slovenskega branilca Klemna Prepeliča, ki bi težko bolje povzel včerajšnje dogajanje. Poljaki so v obračun vstopili povsem brez pritiska, o čemer priča tudi to, da so dan pred tekmo selektorju Miku Taylorju, ki je praznoval rojstni dan, po obrazu in glavi razmazali dva velika kosa torte. A naleteli so na nasprotnika, ki je bil odločen, da začne prvenstvo z zmago. Slovenija je imela v drugi polovici druge četrtine med strelci deset košarkarjev, sredi tretje četrtine pa vodila že za 21 točk, a sta nato na začetku zadnje peti osebni napaki prejela Gašper Vidmar in Žiga Dimec. Poljaki so odsotnost pravega centra znali izkoristiti in topili prednost, vse njihove upe na preobrat pa je s trojko v ključnem trenutku razblinil Luka Dončić. »To je čar te ekipe. Dragić se zaveda, da sam ne more premagovati nasprotnikov. Dončić je bil tokrat v ozadju, a v ključnem trenutku 'stisnil' trojko in dokončno prelomil tekmo. Preostali pa smo tu, da pomagamo. Blažič, ki morda statistično ni bil tako opazen, je denimo v drugi četrtini prišel s klopi, dobil nekaj skokov in ukradel žogo, v tretji pa nato zadel pomembno trojko. Vsak posameznik mora dodati svoj pečat k uspehu. Samo še malo dvignemo obrambo, pa bo,« je še dodal Prepelič.

Kako pomembna je bila za Slovenijo prva tekma na prvenstvu, je bilo opazno tudi pri selektorju Igorju Kokoškovu, ki je bil ob parketu bolj dejaven kot sicer. Kaj nekajkrat se je razhudil na igralce, ob koncu pa ponorel na glavnega sodnika, ki je, zanimivo, prihajal iz Brazilije. Sedemnajst sekund pred koncem je namreč po košu Poljakov zapiskal minuto odmora za Slovenijo, ki pa je Kokoškov ni zahteval. S tem pa je po vodi splavala možnost za hitro akcijo njegovih košarkarjev. »Z zmago moram biti zadovoljen, z zaključkom tekme pa ne. V takih situacijah samo želja in boj nista dovolj. Moramo biti precej bolj pametni, saj se nam taki padci in nepotrebne napake v prihodnje ne smejo več dogajati,« je bil jasen Igor Kokoškov, ki ni pozabil niti na okoli 250 glasnih slovenskih navijačev v dvorani. »Pomembno je, da imamo podporo navijačev, ki so za pot v Helsinke gotovo odšteli veliko denarja. Tudi oni imajo nekaj zaslug za zmago.«