Marjan Batagelj je objavil prevzemno ponudbo za delnice Certe Holdinga. Zanje ponuja 3,2 evra. To je štirikrat več od cene, po kateri so delnice nekateri lastniki prodajali doslej, in polovico manj, kolikor so nekateri delničarji, združeni v civilno pobudo Ozaveščena Cerkljanska, pričakovali. Ti so namreč pošteno ceno postavili pri računovodski vrednosti 6,3 evra za delnico.

Iz vodstva Certe Holdinga so danes sporočili, da so ponudbo prejeli in da jo bodo skrbno preučili. Zaradi tega so tudi odpovedali za danes napovedano skupščino družbe.

Batagelj, ki bi z uspešnim prevzemom holdinga in pozneje še z odkupom deleža v hčerinski družbi Certa prišel do (so)lastništva v več družbah (Hotel Cerkno s smučarskim centrom, TIK Kobarid, Eta Cerkno), pojasnjuje, da so ponujeno ceno oblikovali dolgo in do nje prišli po dveh poteh. Prva temelji na oceni vrednosti, ki so jo glede na dostopne podatke opravili sami, drugo mnenje pa so pridobili s pomočjo pooblaščenega revizorja. Ta je vrednost delnice ocenil na 3,06 evra. Batageljeva ponudba velja do 5. oktobra, prevzemni prag so v Postojnski jami postavili pri petdesetih odstotkih in eni dodatni delnici. Če bodo naprodaj vse delnice, bodo odkupili vse, če ponudnikov ne bo dovolj, bodo najverjetneje od nakupne namere odstopili. »Če si v Cerknem ne bodo želeli prihoda Postojnske jame, vanje ne bomo silili, saj pomeni, da odklanjajo razvoj,« pojasnjuje Batagelj. Eno od priložnosti za razvoj vidi v ne dovolj izkoriščenih turističnih potencialih Cerknega (Divje babe, bolnišnica Franja, Ravenska jama, smučišče, bližina Idrije), predvsem pa želi z obuditvijo upanja v turizem kot nov gospodarski steber dati priložnost mladim, ki v zadnjem desetletju Cerkljansko množično zapuščajo. »Ne prihajamo kot finančni investitorji, temveč kot strateški partner,« zagotavlja Batagelj. Po prevzemu napoveduje optimizacijo procesov in tržno naravnanost delovanja družb, z dobrim poslovanjem napoveduje tudi nova delovna mesta.

Rezervirali 8 milijonov evrov

Postojnska jama gre v prevzem z lastnimi sredstvi. Za ta namen so v Klirinško depotni družbi deponirali osem milijonov evrov, ki zadostujejo za odkup vseh delnic. Večino jih imajo še vedno v lasti Cerkljani, nekdanji ali sedanji zaposleni v družbah znotraj holdinga. Približno 12,6 odstotka holdinga imajo v lasti borznoposredniška hiša Ilirika in z njo povezane družbe, ki so delnice v zadnjem letu kupovale za neznanega kupca. Direktor Ilirike Igor Štemberger je pred časom že napovedal, da bo delnice prodal, če bodo zanje ponudil štiri evre ali več. Po naših informacijah se Ilirika danes na Batageljevo ponudbo še ni odzvala.