Kot smo že pisali, Reberca dolžijo zlorabe položaja, ponarejanja listin, nevestnega dela v službi in poneverb. Del, ki zadeva nevestno delo in je v javnosti najbolj odmeval, je že zastaral. Med bivanjem v Madridu med letoma 2007 in 2010 je s proračunskim denarjem nakupil ogromno količino gospodinjskih pripomočkov, orodja, goriva, knjig in tako naprej. V obtožnici še piše, da je delodajalcu predložil štiri povratne letalske vozovnice, čeprav ne njega ne njegove družine ni bilo na letalu. Prav tako naj bi devetkrat neupravičeno predložil račune za nakup dizelskega goriva, vprašljivi so tudi številni računi za hotelske prenočitve, kajti ne njega ne njegovega voznika niso našli na seznamu gostov. Iz proračuna naj bi poravnal celo sodno takso za tožbo proti državi. Vložil jo je zaradi po njegovem mnenju nezakonitega pregleda rezidence, ki je razkril njegovo zapravljivost, a je tožbo izgubil. Prav tako tudi tisto, s katero je zahteval vrnitev v službo.

Ker naj bi imel obtoženec psihične težave, so najprej zaslišali psihiatričnega izvedenca dr. Petra Preglja. Obtoženi je sicer želel njegovo izločitev, češ da sodeluje tudi v drugih njegovih postopkih in da dvomi o njegovi nepristranskosti. Tudi zato, ker se je Reberc glede njega pritožil zdravniški zbornici. Obtoženi je v pisni zahtevi po izločitvi med drugim navedel, da ga je na zdravniški pregled vabil ob nemogočih urah, na primer ob 20. uri ali v soboto popoldne. Toda zahtevo obtoženega, ki je psihiatra označil za barabo, je na koncu senat pod vodstvom Tomaža Bromšeta zavrgel.

Tudi datum skrivnost

Pregelj je pred časom že ocenil, da je Reberc sposoben za sojenje, pred kratkim pa so ga zaprosili za dodatno oceno. Ker je bil govor o občutljivih zdravstvenih podatkih, je bila med njegovim zaslišanjem javnost izključena. Toda ko so predstavnike medijev spet povabili v dvorano, je takoj nastal nov zaplet. Bromše je opozoril, da so v spisu dokumenti zunanjega ministrstva in policije, ki so še vedno označeni s stopnjo tajnosti, in spet povprašal o predlogih glede javnosti sojenja. Odvetnik Milan Krstić in tožilec Matej Peterca sta menila, naj se javnost izključi za ves čas glavne obravnave, senat pa je nato odločil nekoliko drugače: izključitev velja za čas predstavitve tajnih dokumentov. Novinarji smo bili spet pozvani k odhodu iz dvorane in pred vrati smo ostali vse do konca naroka. Ko smo na koncu poskušali izvedeti vsaj za datum nadaljevanja obravnave, tudi pri tem nismo bili uspešni. Očitno je tudi ta podatek tajen.