V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana je v začetku oktobra 2015 umrl 37 dni star dojenček s prirojeno srčno napako. Analiza primera ugotavlja, da bi bilo smrt možno preprečiti, če bi se zdravniki pred diagnostičnim posegom, med katerim je umrl, bolje pripravili, izpostavlja pa tudi sistemske težave.

Zoper Podnarja in Veselaje bila vložena anonimna kazenska ovadba zaradi suma malomarnega zdravljenja.

Podnar, ki je dal izjavo tudi v imenu Vesela, je dejal, da ne on ne Vesel nista seznanjena s kazensko ovadbo. Po njegovem mnenju gre za lažno ovadbo, ki je namenjena njuni diskreditaciji.

Zanika namreč, da bi z Veselom naredila napako pri obravnavi otroka. »Otrokova situacija ni bila rešljiva. Kar koli bi naredili, ne bi imel nobene možnosti za preživetje,« je dejal in dodal, da se je resnost in obsežnost dojenčkove prirojene napake pokazala šele pri obdukciji.

Posledica obračuna med Kendo Pfeiferjevo

Ob tem se sprašuje, zakaj je ta informacija prišla v medije šele po dveh letih po dogodku in tudi, kako to, da v dveh letih poročilo o analizi še ni bilo dokončano, kot to navajajo na UKC. Meni, da je to posledica obračuna med strokovnim direktorjem pediatrične klinike Rajkom Kendo in strokovno direktorico UKC Ljubljana Marijo Pfeifer.

Pfeiferjeva je namreč želela razrešiti Kendo zaradi objektivne odgovornosti za stanje na otroški kardiologiji, a se ji je Kenda javno zoperstavil in bo očitno svoj mandat, ki se mu izteče v četrtek, končal brez razrešitve.

Podnar je tudi dejal, da je vedel, da je pred dvema letoma potekala analiza varnostnega zapleta po smrti dojenčka, a ni nikoli bil povabljen na pogovor, da bi pojasnil svojo plat zgodbe. Dvomi pa tudi v nepristranskost zastopnice za kakovost, kot razlog navaja njeno vlogo v programu otroške kardiologije.

Ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc je po informacijah STA takoj, ko je izvedela za izsledke analize, ki jih je danes razkrila STA, kontaktirala generalnega direktorja UKC Andraža Kopača in od njega zahtevala poročilo o primeru.