Ljudje smo vajeni, da skrbno zaklepamo vrata ter pazimo na svoje dokumente in ostale osebne predmete. Mnogi imajo nameščene alarmne naprave in protivlomna vrata, hkrati pa na spletu objavljajo osebne informacije, ki zlikovcem močno olajšajo morebitni vdor v zasebnost in krajo identitete.

Če menite, da ste povsem anonimna oseba in torej malo verjetna tarča spletnih zlikovcev, ste v zmoti. Neodvisno od tega, kdo ste, obstajajo ljudje, ki bi se lahko okoristili s krajo vaše identitete.

Ne igrajte igric na družbenih omrežjih in ne rešujte spletnih kvizov

Gotovo ste na facebooku že videli poziv po kreiranju vašega »Brexit imena«, »pornozvezdniškega imena« ali česa podobno trapastega. Aplikacija vas denimo vpraša po imenu vašega prvega hišnega ljubljenčka in lokaciji, kjer ste spoznali svojega partnerja.

Če vas kombinacije kot »Reksi McDonald's« nasmejijo, niste edini. Smeji se namreč tudi spletnim zlikovcem, saj ste jim pravkar dali dva podatka o sebi.

Kot piše britanski Guardian, lahko imate najmočnejše geslo na svetu, a če uporabljate sistem »skrivnega vprašanja in odgovora«, tistim, ki nameravajo ukrasti vašo identiteto, precej olajšate delo. Vprašanje za resetiranje gesla je pogosto dekliški priimek matere, ime prvega ljubljenčka ali ime srednje šole, ki ste jo obiskovali. Spletni nepridiprav potrebuje le nekaj trenutkov, da se dokoplje do teh podatkov.

Pogost način za preganjanje dolgčasa na spletu je tudi reševanje zabavnih kvizov. Kvizi z naslovi kot je »Ugotovite, kateremu liku iz Igre prestolov ste najbolj podobni« ali »Ugotovite, kdo je vaš pravi prijatelj« nedvomno pritegnejo pozornost. Za sodelovanje se je pogosto potrebno prijaviti z enim izmed računov na družbenih omrežjih. Na ta način neznancem omogočite dostop do vaših podatkov na družbenih omrežjih. Pomembno je, da se pred reševanjem kvizov prepričate, da gre za varno spletno stran, ki za sodelovanje v zameno ne zahteva dostopa do vaših podatkov.

Ne sprejemajte prošenj za prijateljstvo od neznancev in redno brišite stare objave

Vedno, ko na facebooku med prijatelje sprejmete osebo, ji s tem podelite dostop do vseh vaših objav. Če osebe ne poznate, ali niste povsem prepričani, da jo, njeno prošnjo raje zavrnite. Pri sprejemanju prijateljstev je še posebej problematičen linkedIn, saj profili na tej platformi vsebujejo zelo veliko osebnih podatkov.

Če spadate med ljudi, ki na facebooku objavljajo zelo veliko (ali pa ste to počeli v preteklosti), vam pri Guardianu svetujejo, da izbrišete vse svoje objave, ki bi vam kadarkoli lahko škodile. Če ste na facebooku kdaj koga ozmerjali ali se o kom grdo izražali, je zelo priporočljivo, da tovrstne objave izbrišete.

Pričnite z uporabo upravljalnika gesel

Vsi vemo, da raba enakega gesla za dostop do več spletnih strani ni najbolj bistroumno dejanje. Toda vsi tudi vemo, kako težko si je zapomniti veliko število gesel.

Brianna Wu je znana programerka in razvijalka računalniških igric. V zadnjih letih je bila prisiljena izpopolniti tehnike varovanja lastne identitete na spletu. Gamergate, skupina, ki je sovražno nastrojena proti ženskam v programerskih in igričarskih vodah, si jo je namreč izbrala za žrtev. Vdrli so v njen bančni račun in v Apple ID. »Četudi danes morda niste potencialna tarča za vdor in krajo identitete, ne morete vedeti, kje boste čez pet let in s čim se boste takrat ukvarjali,« za Guardian opozarja Wujeva. Vsem uporabnikom spleta svetuje upravljalnika gesel 1PasswordaliLastPass.

Čeprav so posledice vdora v zasebnost in kraje identitete precej zlovešče, je potrebno opomniti, da se ne dogajajo tako pogosto, še posebej ne navadnim smrtnikom. Zato vas naj možnost vdora ne prestraši in odvrne od uporabe spleta. Potrebno je le biti nekoliko pazljiv in previden.