Uničena, raztrgana, poteptana so v angleškem tisku slikovito opisali ekipo Arsenala po derbiju proti Liverpoolu. Topničarji so na stadionu Anfield lahko le nemočno opazovali, kako so Roberto Firmino, Sadio Mane, Mohamed Salah in Daniel Sturridge v njihovo mrežo štirikrat poslali žogo in jim zadali najvišji prvenstveni poraz po 26. decembru 2015 proti Southamptonu. V taboru Londončanov bi se po katastrofalni predstavi že morali oglasiti prvi alarmi, pa čeprav so bili doslej v premier ligi odigrani le trije krogi. Ekipa je namreč trenutno na lestvici višje uvrščena le od štirih klubov, več golov pa je prejel zgolj še zadnjeuvrščeni West Ham.

»Arsenal je v krizi,« je brez dlake na jeziku dejal strokovni komentator pri BBC in nekdanji nogometaš Martin Keown in krivdo za poraz prevalil na trenerja Arsena Wengerja. Francoz se je v nedeljo taktično močno uštel, za nameček pa je na klopi pustil edini Arsenalovi poletni okrepitvi Seada Kolašinaca in Alexandra Lacazetta. Posledica vseh zgrešenih Wengerjevih potez je bila še posebej očitna v napadu, saj njegovi igralci prvič po letu 2014 in tekmi s Chelsejaem v okvir vrat niso sprožili niti enega strela. »Nepredstavljivo je, da niso ustrelili v okvir gola. Zaradi nekaterih trenerjevih odločitev se praskam po glavi,« je še pristavil Keown.

Še večji spodrsljaj kot Arsenal si je v francoskem prvenstvu privoščil Marseille. Tekmeca Domžal v četrtem krogu kvalifikacij za evropsko ligo je konec tedna s kar 6:1 ponižal francoski prvak Monaco, pa čeprav je nastopil brez Kyliana Mbappeja, ki je pred vrati Paris Saint-Germaina. Na tekmi se je med strelce dvakrat vpisal Radamel Falcao, ki je v prvenstvu že pri sedmih zadetkih. Da je Kolumbijec v fenomenalni strelski formi, priča tudi podatek, da je v zadnjih 40 sezonah francoskega prvenstva v prvih štirih krogih mrežo sedemkrat zatresel le še Djibril Cisse v sezoni 2001/2002.

Od dvobojev, odigranih v najmočnejših petih ligah, velja omeniti še obračun Reala Madrid in Valencie v drugem krogu španske lige. Že res, da so evropski prvaki še na 70. tekmi zapored dosegli zadetek, a so obenem tudi že izgubili prve točke. Dve jim je na Santiagu Bernabeuu odvzela Valencia, ki je bila še do 83. minute na pragu senzacionalne zmage, a se je po še drugem golu Marca Asensia na tekmi morala zadovoljiti z remijem. Največja tekmica kraljevega kluba Barcelona je medtem že v soboto v gosteh z 2:0 ugnala Alaves in postala prva ekipa v zgodovini la lige, ki je še šesto sezono zapovrstjo dobila uvodna dvoboja sezone.