Olimpija je le nekaj ur pred derbijem sklenila milijonski posel. V Ashdod iz Izraela je prodala 21-letnega napadalca Blessinga Elekeja, za katerega je Gorici plačala za slovenske razmere rekordnih 800.000 evrov odškodnine. Nigerijec, ki je v letošnji sezoni odigral 44 minut in dosegel dva gola, je podpisal štiriletno pogodbo. Izraelci so potrdili, da je posel vreden milijon evrov. Morda se je s tem sprostilo mesto za trenutno najboljšega strelca liga Miljana Škrbića iz Krškega. Ko so igralci obeh ekip dobro uro pred tekmo prišli na ogled zelenice, so bili prijateljsko razpoloženi in med seboj celo poklepetali. Najbolj razgret je bil debatni krožek štoperjev Šulerja, Ilića in Zarifovića, šef mariborske slačilnice Tavares si je vzel čas za klepet s Cimerotičem, soigralcem iz reklame za pivo…

Na igrišču je bilo vse tako, kot smo predvidevali. Maribor je bil evropski, torej praktičen s čvrstim blokom, enostavnimi rešitvami in vseskozi v preži na hiter prehod v protinapad, a v prvem polčasu ni niti enkrat streljal na gol Vodiška. Ta je znova številka ena, saj mora Vidmar zaradi poškodbe stopala na operacijo in zanj je jesenski del končan. Olimpija je bila z večjo posestjo žoge bolj igriva, na račun posameznikov tudi hitrejša, a v seštevku povsem nekonkretna in brez prave ideje, kako ogroziti Handanovića. Le en strel v prvem delu, pa še ta mimo gola, je bil veliko premalo za ugled in pričakovanja na derbiju, kjer je bilo vsaj vzdušje na tribunah na ravni spektakla.

Tudi v drugem polčasu so oboji predvsem pazili, da ne prejmejo gola, saj je bila glavna zapoved trenerjev v slačilnici ostati neporažen. Na vsej tekmi so gledalci videli le dve akciji, ki sta jih dvignili s sedežev. V 52. minuti je imel Kramarić priložnost tekme, in ta je bila sploh edina velika, a je bil nezbran in je ustrelil čez gol. Enako je naredil Savič na drugi strani, še najbolj je navdušil Issah z iznajdljivim prodorom in preigravanjem, a brez zaključka. V zadnjem delu tekme sta trenerja poskušala z menjavami, med katerimi je znova največ pokazal kapetan gostov Tavares, a dviga v kakovosti igre ni bilo. Mariborčani s kombinacijo izkušenj in mladosti so igrali toliko, kot je bilo treba za zanesljivo točko, Olimpija ni prikazala prepoznavne igre s prejšnjih tekem.

Trenerja Igor Bišćan in Darko Milanič sta imela različen slog vodenja tekme. Milanič je bil tradicionalno temperamenten, saj je veliko skakal v trenerskem prostoru, medtem ko je bil njegov mlajši kolega Bišćan povsem umirjen s prekrižanimi rokami. Po derbiju je bil srečnejši Milanič. »Izredno sem zadovoljen, kako so fantje reagirali po uvrstitvi v ligo prvakov. Javnost je pričakovala, da bomo padli, a smo bili tako psihično kot fizično odlični. Igralci si zaslužijo pohvale,« je začel razlagati Darko Milanič. Prepričan je, da se bosta večna tekmeca do zadnjega borila za naslov prvaka. »To je bil žilav derbi, nekaj priložnosti je bilo. Ni nam uspelo povsem nadzirati igre. Nihče ni želel preveč tvegati, zato je remi brez golov zaslužen,« je povedal ljubljanski trener Igor Bišćan. Na vprašanje, kdo je izgubil dve točki, sta trenerja ponudila različen odgovor. Milanič je prepričan, da je točki izgubil Maribor, Bišćan pa je poudaril, da nihče ni nič izgubil, saj sta bili moštvi enakovredni.

Na naše vprašanje, ali je Bišćanu žal za taktično pripravo, potem ko Olimpija ni dirjala proti golu tekmeca kot na prejšnjih tekmah, je odgovoril nikalno. »Žal mi je samo, da se je Issah poškodoval, saj njegove menjave nisem načrtoval. Oduwa je tokrat dobil prednost pred Savićem, ki malce pada v formi. Res je, da smo pričakovali malo več od Oduwe, saj sem računal na njegovo svežino,« je govoril hrvaški trener, ki je bil srečen, da je doživel slovenski derbi. »Bil sem vznemirjen, dogodki na igrišču pa so potekali po pričakovanjih. Ko bi bilo vsaj 2:2, da bi navijači uživali še v zadetkih.« Milanič je vnovič poudaril, kako zahtevno se je bilo pripraviti na derbi v Ljubljani, potem ko so igralci doživeli veliko evforijo po uvrstitvi v ligi prvakov. »Bili smo tekmovalni, je pa bilo težko motivirati fante. Le znotraj moštva vemo, koliko energije smo morali porabiti za pripravo na Olimpijo. Tokrat je bilo treba igralce med tekmo tudi na kaj opozoriti, a smo zadovoljni z razpletom,« je sklenil Milanič.

Vrstni red strelcev po 7. krogu: Škrbič (Krško) 8 zadetkov, Issah (Olimpija) 5, Franjić (Domžale) 4, Mujan (Krško), Žinko (Celje), Poplatnik (Triglav) in Pihler (Maribor) po 3…