Predstavniki prebivalcev krajev v bližini načrtovanega Magninega obrata so včeraj prišli pred ljubljanski Okoljski center, kjer ima sedež več nevladnih okoljskih organizacij: Cipra Slovenija, društvo Focus, Inštitut za trajnostni razvoj, Slovenski E-forum in Umanotera. Kot je poudaril nekdanji župan občine Hoče - Slivnica Jožef Merkuš, so na več od teh organizacij naslovili elektronsko pošto, s katero so napovedali svoj prihod. Iz dveh organizacij so jim odgovorili, da se na okoljevarstveno soglasje, ki ga je Agencija RS za okolje podelila Magni, ne bodo pritožili, od preostalih pa odziva ni bilo. Včeraj so Štajerci, oboroženi z glasbenimi instrumenti, ostali pred zaprtimi vrati.

Kot je pojasnil Merkuš, njihov cilj ni groziti ali kogar koli napadati. »Kljub vsem težavam pa želimo in pričakujemo, da se bo dalo dogovoriti z vsemi. Mislili smo, da bo ta dogovor dosežen danes,« je povedal.

Prebivalci naselij v občini Hoče - Slivnica se strinjajo, da naj se izvaja najstrožji nadzor nad gradnjo in delovanjem Magnine tovarne. A se sprašujejo, zakaj je Magna mogoča v Avstriji in na Madžarskem, ne pa v Sloveniji. »Mi, ki smo tukaj, pa še kdo, si predstavljamo, da je za tem umazana, umazana politika,« je poudaril Merkuš.

»Brez Magne bo še večja revščina«

Če Štajerska izgubi Magno, bo v regiji še večja revščina in še več socialnih problemov, so prepričani zastopniki prebivalcev. »Starejše nas najbolj skrbi, da se mladina izseljuje,« je poudaril Merkuš. »Za svojo državo smo stali na okopih, da bi nam šlo bolje. In lahko nam gre bolje, če bomo dobili Magno,« je prepričan.

»Ljubljančanom in Ljubljančankam ničesar ne očitamo, ampak oni živijo v mestu in sem prepričan, da ne razumejo naših stisk in težav, ki jih imamo. Imamo jih pa ogromno,« je sklenil.

Ker sogovornika v nevladnih organizacijah niso našli, so svoje sporočilo prilepili na vrata Okoljskega centra. »Ne zavirajte projekta. Pogovarjajte se. Zahtevajte odgovore. Sodelujte in nadzirajte. Ampak ne rušite,« so pozvali nevladne organizacije. Ob tem pa so jih posvarili, da bodo morale, če ustavijo Magnin načrt, prevzeti tudi odgovornost za posledice.

Nekdanja župana pozvala k dodatnemu monitoringu

Nekdanji mariborski župan Boris Sovič pa je ob robu regionalnega posveta o energetskem konceptu Slovenije v Mariboru izrazil prepričanje, da bodo »tisti, ki jim res gre za varovanje okolja«, izkoristili pobudo za dodatni monitoring, ki sta jo dala skupaj z Alojzom Križmanom, prav tako nekdanjim županom Maribora. »Pomembno je oboje, skrb za varovanje okolja in tudi zagotavljanje gospodarske in socialne perspektive na našem območju,« je poudaril. Kot je dodal, bo v ponedeljek sestanek z okoljevarstvenimi organizacijami, na katerem jim bodo skušali predstaviti svojo pobudo: »Upamo, da se bodo v čim večjem številu odzvale.« Znova pa je zagotovil, da je predstavnik investitorja pripravljen sprejeti tako zahteven in natančen monitoring, kot ga drugje ni. sta