Prelaz Vršič je kljub delom na cesti tudi v letošnji poletni sezoni priljubljen izletniški cilj tako za pohodnike kot za tiste, ki se na izlet podajo s prevoznimi sredstvi. Predvsem tisti, ki se na Vršič odpeljejo z avtomobilom, so po prepričanju članov Planinskega društva Jesenice močno prikrajšani za doživljanje naravnih lepot. Da bi jih spodbudili k pohodom v okolico, so letos jeseniški planinci pripravili krožno pot štirih postojank, ki jih društvo upravlja na Vršiču in v okolici.

Krožna pot štirih postojank poteka od Erjavčeve koče in Tičarjevega doma na Vršiču do Koče pri izviru Soče v Trenti in do Zavetišča pod Špičkom v triglavskem pogorju. »Del poti od Vršiča do Koče pri izviru Soče poteka tudi po trasi planinske poti Via Alpina. Postojanke so lahko samostojni cilj ture ali pa jih planinci prehodijo po svoji želji v navedenem ali obrnjenem vrstnem redu. Vsaka postojanka pohodnikom ponuja še odlična izhodišča za plezalne in druge ture,« pravi predstavnik za odnose z javnostmi Planinskega društva Jesenice Janko Rabič.

Svoje obiske postojank lahko pohodniki skrbno zapisujejo. »Vsak, ki želi prehoditi to pot, v postojankah prejme evidenčni karton, v katerega vpiše svoje podatke in vtisne žig. Ko zbere vse štiri žige, jih lahko skupaj z evidenčnim kartonom odda v eni od postojank ali pošlje po pošti na sedež Planinskega društva Jesenice,« svetuje Rabič. Akcija zbiranja žigov se bo končala 15. oktobra. Vse, ki bodo do takrat prehodili pot, bodo 28. oktobra povabili na srečanje v Erjavčevi koči na Vršiču, kjer jim bodo podelili priznanja in nagrade. pe