V Avstriji je obema tovarniškima ekipa Ducati z Andreo Doviziosom pokvaril vso zabavo, a res je tudi, de je bil Italijanu nevaren le Marc Marquez. A Španec se v Silverstonu ne vidi v vlogi favorita, saj meni, da bo že uvrstitev med prve tri zanj tokrat lep uspeh.

»Šestnajst točk prednosti, kolikor jih imam v skupnem seštevku, ni veliko. A to je rezultat dela po strategiji koraka za korakom, saj letošnji motocikel počasi izpopolnjujemo, da bi bil konkurenčen na vseh preostalih dirkališčih v letošnji sezoni. Silverstone bo težka dirka, čeprav sem tukaj do zdaj že dvakrat zmagal, a tukaj bodo naši tekmeci zelo dobri. Odločilna bo pravilna izbira sprednje pnevmatike, lani s tem nismo imeli sreče. Poleg tega nas precej skrbi tudi zelo valovita podlaga, ki bi v kombinaciji s pravim angleškim vremenom lahko bila zelo velika težava,« meni Marc Marquez, s čimer si seveda želi na tej dirki izgubiti čim manj točk v primerjavi s tekmeci.

Ti so vseeno prepričani, da kljub njegovemu vodstvu letošnje prvenstvo ostaja »dirka petih dirkačev« za naslov prvaka. A vseeno ga predvsem oba Yamahina dirkača vidita kot enega trenutno najbolje pripravljenih tekmecev. »Letos imamo zelo veliko težav z oprijemom pogonskega kolesa, tukaj izgubljamo največ. Poleg tega so nam zelo blizu tudi dirkači z lanskimi Yamahinimi motocikli, kar nas je še najbolj presenetilo. To pomeni, da na določenih dirkah izgubljamo veliko preveč točk. Tukaj je Honda z Marquezom dokazala, da je možno tudi na stezah, ki določeni znamki ne ležijo najbolje, odpeljati dobro dirko. Sicer Marquez ne bi vodil v skupnem seštevku,« meni Valentino Rossi. Italijan se je po pravi rezultatski katastrofi na zadnji dirki po tihem že skorajda poslovil od boja za naslov prvaka. Na Yamahina tovarniška vrata vedno glasneje trkata tako Jonas Folger kot Johann Zarco, slednji velja celo za največjega favorita, ki bi lahko nekoč nadomestil ravno Rossija.

Maverick Vinales je prav v Silverstonu slavil svojo prvo zmago v karieri v razredu motoGP, takrat seveda še kot dirkač Suzukija, zato je ta steza zanj nekaj posebnega: »Silverstone obožujem, na eni strani zaradi moje prve zmage in na drugi zaradi poteka steze, ki ima veliko dolgih hitrih ovinkov, kar zelo ustreza mojemu načinu vožnje. Zato upam, da se bomo tokrat bolje odrezali kot v Avstriji.«

Yamaha z novi sestavnimi deli motocikla do zdaj ni imela največ sreče, saj se na dirkah niso obnesli tako, kot so pričakovali, a zdaj naj bi jim, pravi Vinales, uspelo na testiranjih najti nekaj podrobnosti, ki bodo bolje izkoristile letošnje pnevmatike. »S tem se bomo spet približali vrhu, če ne bom zmagal jaz, bo zmagal Valentino. Prepričan sem, da smo naredili velik korak naprej,« je prepričan Španec.

Podobno razmišlja tudi Valentino Rossi, ki pa pomembno prednost na tej stezi vidi v območjih zaviranja: »Velikokrat moramo pri večjih hitrostih spreminjati smer vožnje, a dobra nastavitev motocikla je v teh odsekih zelo pomembna, še bolj pa se mi zdi pomembna pri močnih zaviranjih. Tukaj lahko iščemo naše prednosti pred tekmeci.«