Danes ob 16.30 bo zasedal upravni odbor društva Gibanje za trajnostni razvoj Slovenije. Umanotera bo po napovedih Andreja Gnezde dokončno odločitev sprejela do konca tedna, enako bo po besedah Barbare Kvac storilo društvo Focus. Seja 14-članskega upravnega odbora organizacije Alpe Adria Green (AAG) bo po pojasnilih predsednika Vojka Bernarda v sredo ali četrtek, ko se vsi vrnejo z dopustov. To je, zatrjuje, tudi razlog, da še niso dvignili odločbe o okoljevarstvenem soglasju, ki ga je pred natanko dvema tednoma avstrijsko-kanadskemu avtomobilskemu velikanu Magni Steyr za gradnjo lakirnice v Hočah izdala agencija za okolje (Arso). S prevzemom dokumentacije namreč začne teči 15-dnevni rok za pritožbo.

Nevladnim organizacijam »lomijo hrbtenice«

Ker ne hodi v Ljubljano, odločbe uradno še ni prevzel niti Gorazd Marinček iz Slovenskega E-foruma, ki pa je včeraj že napovedal, da se bo nanjo pritožil. »Soglasje obsega 137 strani, od tega so tri strani in pol pogojev, ki so za Magno formalnopravno zavezujoči, preostalo je neobvezujoča obrazložitev. V pogojih ni omenjena niti požarna zaščita, kar je glede na zadnje industrijske požare kriminal, niti ni zapisano, da bodo imeli lastno črpališče vode, za katero so zdaj dobili vodno dovoljenje. Skratka, v tem soglasju ni nobenih merljivih obvez za Magno. Ta se tudi z nobenim drugim pisnim aktom do zdaj še ni zavezala niti k delovnim mestom niti k izpeljavi druge in tretje faze investicije. Cel svet pozna pisma o nameri ali bančne garancije z odložnimi pogoji, mi pa v medijih beremo, da bo Magna kar koli podpisala šele, ko bo imela v rokah vsa dovoljenja,« je ogorčen Marinček. Opozoril je, da so namesto v Magno državni uradniki in funkcionarji pritiske usmerili v nevladne organizacije.

»V časovni stiski nam lomijo hrbtenice in pričakujejo, da bomo državljani navadne gliste,« je Marinček odgovoril na opozorila državnega sekretarja na gospodarskem ministrstvu Aleša Cantaruttija, da bodo pritožbe Magno verjetno odgnale na Madžarsko, ki je koncernu ravno konec prejšnjega tedna izdala delno gradbeno dovoljenje za pripravljalna dela. Včeraj si je nato še premier Miro Cerar v pogovoru za STA zaželel, da »bi tisti, ki še lahko ustavijo ta proces, storili tako, kot je prav za Slovenijo, in ne bi s procesnimi dejanji onemogočili te investicije«.

Shizofrena politika

Kot da se iz gradnje šestega bloka šoštanjske termoelektrarne ne bi ničesar naučili, je ocenil Marinček. »Še naprej delamo na osnovi izvršenih dejstev in časovne stiske. Projekt lakirnice v Hočah so začeli pripravljati januarja 2016 in ne vem, kateri idiot meni, da je treba po poldrugem letu vse administrativne akte sprejeti v 14 dnevih. Sprašujem se, zakaj lahko Japonci brez zapletov svoje investicije peljejo skladno s slovensko zakonodajo in bodo zdaj brez posebnega dvigovanja prahu v Sloveniji odprli dvakrat dvesto delovnih mest,« je opozoril.

Ob tem je žogico odgovornosti vrnil državi. »Iz okoljevarstvenega soglasja so naredili zanikrno šlamparijo, v kateri pod pogoji ni zapisano nič od tega, kar so nam predstavniki Magne obljubili na ustni obravnavi. Če bi bili tisti njihovi odgovori vključeni med zakonsko zavezujoče pogoje, pritožb najverjetneje ne bi bilo,« je poudaril.

Podobno je Andrej Gnezda napovedal, da se bo Umanotera na soglasje najverjetneje pritožila, ker Arso pri izdaji odločbe njihovih pripomb ni niti upošteval niti jih ni vsaj dovolj argumentirano zavrnil. Zaradi neupoštevanja pripomb glede prometa bo po besedah Kvačeve najverjetneje pritožbo spisal tudi Focus. »Če premier Cerar in okoljska ministrica Majcnova sprejmeta sklep, da bodo pregledali oziroma revidirali vseh tisoč okoljevarstvenih soglasij oziroma dovoljenj v državi, imam jaz povsem legitimno pravico, da podvomim o tisočprvem aktu istega izdajatelja,« je dodal Marinček.