Nekaj povsem običajnega je, da premožni ljudje na družbenih omrežjih objavljajo fotografije, s katerih je razvidno, kako zelo bogati so. Američanka Louise Linton pa je ugotovila, da tovrstno početje lahko precej razburi javnost, če je tvoj soprog iz davkoplačevalskih sredstev plačani finančni minister.

Na fotografiji Lintonova pozira pred letalom, pobarvanim enako kot predsedniško Air Force One letalo. Ljudi so najbolj razjezile ključne besede (ang. hashtag), s katerimi je Lintonova še posebej opozorila na prestižne znamke oblačil, obutve in dodatkov, ki jih nosi na objavljeni fotografiji.

Lintonova, ki je sicer v Edinburghu rojena igralka, je po odzivu sledilcev hitro spremenila nastavitve zasebnosti svojega instagram profila. Ta je bil doslej javen in kot tak dostopen vsakomur, sedaj pa je viden samo njenim sledilcem.

Predstavnik ministrstva za finance je za New York Times dejal, da Lintonova ni prejela plačila od blagovnih znamk, ki jih je v svoji objavi promovirala s hashtagi.

Nezadovoljstva niso povzročili zgolj hashtagi

Američane je razburil tudi odziv Lintonove, ki je, preden je zaklenila svoj instagram profil, odgvorila na eno od kritik pod objavljeno fotografijo. Neka uporabnica je sarkastično zapisala, da so Američani veseli, da lahko plačujejo za izlete ministra in njegove soproge, čemur je dodala ključno besedo #obžalovanjavredno (ang. #deplorable).

Lintonova ji je odgovorila s sporočilom, s katerim je Američane samo še bolj razjezila. Uporabnici je namreč pokroviteljsko odgovorila, da vlada ne plačuje za njene izlete in da sta z možem za ameriško ekonomijo naredila bistveno več, kot bi ona kdaj koli lahko. Dodala je še, da je uporabnica »prisrčno nevedna«.

Čeprav je Lintonova kmalu zaklenila svoj profil, so se fotografije njenega odziva hitro razširile po twitterju. Številni uporabniki twitterja se nad njenim ravnanjem zgražajo in ga primerjajo z Mario Antoinetto in njeno slavno izjavo o tem, da naj reveži jedo potico, če nimajo kruha. Mnogi v njenem obnašanju vidijo tudi promoviranje ideologije o beli nadvladi.

Opravičilo prišlo prepozno

Lintonova se je prek svojega predstavnika za medije kasneje opravičila ameriški javnosti. »Opravičujem se za svojo instagram objavo in za moj odziv na komentar uporabnice. Bil je neprimeren in brezčuten,« je zapisala.

Čeprav se je za svoje ravnanje opravičila, je škoda že storjena. Na twitterju se ljudje množično zgražajo, vrstijo se tudi šale na njen račun.

Medtem pa je za New York Times spregovorila tudi Jenni Miller, ženska, ki je napisala komentar, na katerega se je Lintonova odzvala tako burno. »Moj komentar je imel zgolj pet ali šest besed, toda nanj se je odzvala z dolgim sporočilom, s katerim je želela sporočiti, kako zelo pomembna, pametna, dobra in bogata je,« je zapisala. »Če ne bi zaklenila svojega profila, bi ji vrnila z zares ostrim odgovorom,« je še dodala.