Pa si oglejmo, za kaj vse lahko pravilno izbran kuhinjski otok še uporabljamo in kako izboljša bivalno ugodje.

Kuhalna plošča

Če radi kuhate, je možnost, da je v kuhinjski otok vgrajena (dodatna) kuhalna plošča, zelo všečna. Tu je lahko tudi samo plošča za žar, medtem ko je glavni kuhalnik za običajne ponve in lonce postavljen ob steni. V gospodinjstvih z majhnimi otroki je štedilnik bolje postaviti v kuhinjski niz kot kuhati na otoku, saj tako zmanjšamo možnost za opekline in druge poškodbe. Upoštevati pa je treba, da v otok vgrajena kuhalna površina zahteva ventilacijo, viseče kuhinjske nape pa lahko, če so postavljene na napačnem mestu, grdo bodejo v oči.

Hladilnik za vino

Kuhinjski otok z vinskim hladilnikom privarčuje prostor v glavnem hladilniku, vino pa je ohlajeno na ravno pravšnjo temperaturo. Idealno za tiste, ki vabijo prijatelje na pokušanje vina. Toda upoštevati je treba, da višina mini hladilnika pogojuje tudi višino otoka v nivoju delovnega pulta. Če nameravate na njem rezati in pripravljati hrano, je nered vsem na očeh. V takem primeru je morda primernejši kuhinjski otok v dveh nivojih: nižji je namenjen pripravi hrane, ob višjem pa je prostor za sedenje na barskih stolčkih.

Majhno pomivalno korito

Dodatno pomivalno korito za pranje solate ali nalivanje kozarcev z vodo je priročen kuhinjski dodatek. Na otok lahko položimo tudi vzdržljivo leseno desko za rezanje ali marmorno ploščo za pripravo testenin. Toda majhno korito je namenjeno samo za majhna opravila, saj ga sicer hitro poplavimo. Treba je seveda tudi upoštevati, da izgubimo nekaj shranjevalnega prostora pod pultom otoka zaradi potrebne vodovodne napeljave.

Dodatni shranjevalni prostor

Le kdo si ne želi dodatnega prostora za shranjevanje, še posebno v kuhinji. Police za kuharske knjige, držalo za vinske steklenice, košara s poleni za kamin ali omarice za posodo in krožnike – vse to je mogoče umestiti v kuhinjski otok. Pomanjkljivost pa je, da so omarice nizko in se je zato treba sklanjati, pa tudi osvetlitev pod pultom ni ravno dobra, zato velja razmisliti o vgradnih lučkah.

Postaja za pisanje domačih nalog

Kuhinjski otok v dveh nivojih z barskimi stolčki omogoči vašim šolarjem pisanje domačih nalog, medtem ko pripravljate večerjo. Slaba plat tovrstnega družinskega druženja? Nered. Poskrbite, da otroci ne puščajo zvezkov in pisalnih pripomočkov vsevprek, temveč jih po koncu dela pospravijo, kamor sodijo.

Otok na kolescih

Premični otok na kolescih potegnete k sebi, ko potrebujete dodatno delovno površino, in ga potisnete v kot, ko povzroča gnečo. Poleg tega ga zlahka premaknete, da pometete ali posesate tla pod njim. Samo ne naslonite se nanj preveč, sicer se lahko odkotali proč.

Vgrajena klop

Barski stolčki so lepi, a še zdaleč niso tako udobni kot v kuhinjski otok vgrajena klop. Otok s tovrstnim sedežem ustvari prijetno mesto za druženje ob zajtrku, uporabljamo pa ga lahko tudi kot priročno domačo pisarno.

Vir: www.realtor.com