Proga Račice ob reki Labi te dni gosti najboljše sprinterje, kajakaše in kanuiste na mirnih vodah. Tekmovališče je med drugim leta 1993 prineslo kolajne tudi Sloveniji, saj sta Iztok Čop in Denis Žvegelj v dvojcu brez krmarja osvojila bron na svetovnem prvenstvu.

Tokrat so na vrsti drugačni čolni, kajaki enosedi, dvosedi in štirisedi ter kanuji enokleki, dvokleki in štirikleki. Kot prvi se je v boj za visoka mesta v slovenski ekipi podal Fabčič v kategoriji KL2, ki pa je imel letos nekaj zdravstvenih težav, zato je tudi manj treniral.

»Imel sem poškodbo hrbtne mišice, ampak zdaj je v redu. Nočem iskati izgovorov, jih tudi nimam, ampak vidi se, da če bi celo leto delal, kot bi bilo treba, bi bil lažje zraven. S tokratnima vožnjama sem sicer zadovoljen, s kvalifikacijsko bolj, kot s polfinalno, saj sem v drugi namesto, da bi pol sekunde odvzel, to dodal in bil za mesto prepočasen za finale,« je povedal Fabčič.

O naslednjih podvigih bo Fabčič razmišljal sproti

Zaenkrat še ne razmišlja o Tokiu 2020, čeprav je bil lani v Riu de Janeiru na paraolimpijskih igrah celo šesti. »Jaz sem bolj tak, da grem od leta do leta. Dokler bom konkurenčen, bom tekmoval, drugače pa bom samo veslal in to na Soči. Res pa je, da sem tukaj že med starejšimi, bomo videli,« je še povedal Fabčič, ki bo v četrtek veslal za razvrstitev od 10. do 18. mesta.

Četrtek bo na splošno zelo pester dan za slovensko ekipo, saj bodo na vodi prav vsi. Čeprav je Jošt Zakrajšek odjavil nastop na 500 metrov, ga še vedno čakajo kvalifikacije na 1000 metrov, v nedeljo pa še maratonska preizkušnja na 5000 metrov. Napredovanje bosta jutri lovili tudi prvi slovenski adutinji za visoka mesta med ženskimi kajakaškimi dvosedi Špela Ponomarenko Janić in Anja Osterman ter člana moškega kajakaškega dvoseda Maks Frančeškin in Vid Debeljak.