Ljudje, ki delajo z ljudmi, so pogosto zakladnica bizarnih in nenavadnih anekdot. Tokrat so za hrvaški portal 24sata.hr prigode s turisti opisali gostinci in turistični delavci iz Dalmacije.

Nekaj rezin pršuta za celo družino

Neka družina je v restavraciji naročila zgolj štiri dekagrame pršuta. A do njih ne smemo biti prestrogi, saj najverjetneje niso čisto razumeli, kaj so sploh naročili. Ko je natakar lačni družini prinesel nekaj rezin pršuta, so namreč dopolnili naročilo.

Ne zgodi se redko, da skupina ljudi zasede mizo, pivo ali kavo pa naroči le eden izmed njih. V neko restavracijo v Splitu je prišla ženska in zaposlenim povedala, da namerava jesti kosilo. Pri sprejemu naročila pa so ugotovili, da je njeno razumevanje kosila nekoliko drugačno od običajnega. Naročila je namreč dve rezini kruha, olivno olje, kozarec vode, led in pet rezin limone. Razen kruha je vse ostalo za goste restavracije brezplačno, tako da je varčna ženska za »kosilo« plačala zgolj 4 kune, kar je malo več kot 50 centov.

Izogibanje plačilu postaja pogosta praksa

Lastnik restavracije v Splitu, ki se s to dejavnostjo ukvarja že 26 let, pravi, da ga najbolj jezijo nepošteni gosti, ki od mize pobegnejo, ne da bi poravnali račun. Nedavno se je zgodilo, da bi par moral poravnati račun za okoli tisoč kun (približno 135 evrov). Dekle je pod pretvezo, da gre v toaletne prostore, zapustilo restavracijo. Fant pa je naročil še eno pijačo in ko mu je natakar obrnil hrbet, prav tako pobegnil iz lokala. Nepoštena Slovaka je osebje restavracije kasneje izsledilo in od njiju zahtevalo plačilo.

V neki splitski restavraciji je skupina petnajstih Italijanov zasedla omizje. Pijačo sta naročila le dva, ostali so pa jedli svoje sendviče in pili svojo pijačo ter izkoristili brezplačno stranišče.

Tudi skupine ljudi, ki naročijo samo eno porcijo, niso nikakršna redkost. Skupina Čehov je to poletje nekje v Dalmaciji v restavraciji naročila eno sirno ploščo. Nato so zaprosili za kruh, začimbe in vodo, kar je v restavraciji brezplačno.