Plima turističnega navala je pljusnila tudi pod vrhove okoli Jezerskega. Čeprav so hotel Kazina z več kot 100 posteljami podrli pred enim letom in je Planinka s 70 ležišči to poletje samevala, je sezona po ocenah turističnih delavcev zelo dobra, prihodnja pa bi lahko bila še boljša.

Hotel Planinka naj bi namreč postal razkošen butični hotel, ki jih v gorskih turističnih krajih pri nas (skoraj) ni: »Sem bil pretekli konec tedna na Češki koči, domov sem se vrnil povsem drugačen. Ta narava je bogastvo, zato bo v našem hotelu vsaka soba v znaku ene od rastlin, ki rastejo na Jezerskem in tod okoli. Načrti so pripravljeni, sem optimist za naložbo, ki bo vredna od 1,5 do 2 milijona evrov. Planinka bo res popestritev ponudbe, gosta bomo razvajali in skušali še dopolniti čudovito naravo okoli njega. Hotel bomo oblekli v les, temeljito prenovili notranjost in seveda ponudili vse, kar si danes zahteven gost želi,« je včeraj povedal Marjan Batagelj, katerega podjetje Batagel & Co je kupilo hotel.

Prejšnji lastniki z Obale niso zmogli nadgraditi osnovne ponudbe in je hotel zato le životaril. Na vprašanje, kako naj bi to uspelo v kraju, ki premore dobrih 600 prebivalcev, in od kod kadri za hotel, v katerem bo morda treba odšteti tudi 500 evrov na noč, Batagelj pojasnjuje, da v Postojni že šolajo nekaj ljudi z Jezerskega, ki bodo potem delali v novem hotelu. »Zavedamo se, da so kadri ključni in zato se na naložbo temeljito pripravljamo,« je povedal Batagelj.

Molk o Kazini

Hotelu Planinka, ki naj bi postal najbolj prestižna ponudba kraja, kjer je bilo nekoč tudi zdravilišče, se torej obeta lepša prihodnost, usoda zemljišča, na katerem je nekoč stal hotel Kazina, pa je še neznana. Tomaža Mikoliča, direktorja podjetja Altus Consulting, ki je kupilo hotel Kazina, smo zaman spraševali o morebitnih načrtih – nov hotel je obljubljal že pred več kot desetimi leti. Odgovoril je le, da ni nič novega, in tako ostaja skrivnost, ali bo na platoju sredi kraja nastal nov objekt in kakšen. Mnogi na Jezerskem so si oddahnili, da so vsaj prejšnjo podrtijo porušili, ker je postala nevarna za ljudi.

Nadgradnjo v manjši hotel načrtuje tudi priljubljeno gostišče ob Planšarskem jezeru. Jezersko skupaj premore okoli 400 sob, od nekdaj pa so znani po kmečkem turizmu. V zadnjih letih se z različnimi oblikami ponudbe trudi družina Karničar, s turizmom pa se ukvarja tudi župan te majhne gorske občine Jure Rebolj in tudi vse več domačinov spoznava, da tako lahko preživijo. Da ima »slovenski Davos« velike razvojne možnosti, je napovedal že nekdanji dolgoletni župan Miro Kocjan, ki je vasico pod Karavankami smelo primerjal s slovitim švicarskim letoviščem.

Da pa zgledi niso nujno daleč, dokazuje obisk sosednje Železne Kaple na avstrijski strani, kjer je ponudba že zdavnaj prehitela tisto na Jezerskem, četudi so si na začetku prejšnjega stoletja ljudje prav na Jezersko hodili zdravit oči. »Tradicija je, razvojnih možnosti ne manjka, treba bo delati,« pravi Marjan Batagelj, ki se spogleduje tudi z vstopom v turistično ponudbo Cerknega.