Minuli teden so se začela pripravljalna dela na Gosposvetski cesti, ki jo v prihodnjih mesecih čaka temeljita prenova. Trenutno je zaprta le polovica cestišča, na preostanku Gosposvetske ceste pa bo še naprej potekal promet v obe smeri. Zaradi tega tudi mestni avtobusi ne bodo imeli obvozov, le do nadaljnjega ne bodo ustavljali na postajališču pred hotelom Lev. Preden se bodo ceste lotili gradbeni delavci, bodo območje natančno pregledali arheologi.

Včeraj objavili javni razpis

Občina mora izvajalca prenove sicer šele izbrati. Javni razpis je objavila včeraj, izbrani izvajalec pa bo poleg Gosposvetske ceste moral prenoviti še Dalmatinovo ulico in Slovensko cesto na odseku od Dalmatinove do Trdinove ulice.

Najugodnejši ponudnik bo imel 500 dni oziroma slabo leto in pol časa, da dokonča vsa zahtevana dela. Na Mestni občini Ljubljana pa so pred časom povedali, da bo izbrani izvajalec najprej prenovil Gosposvetsko cesto, nato Dalmatinovo ulico, dela Slovenske ceste pa se bo lotil nazadnje. Na občinskem oddelku za gospodarske dejavnosti in promet so pojasnili, da so se za izvedbo enega javnega naročila odločili zato, ker imajo vse tri ulice isto izhodišče. Zakaj se na občini niso odločili za prenovo celotnega še neprenovljenega dela Slovenske ceste, na oddelku za gospodarske dejavnosti in promet niso pojasnili, niti niso zapisali, kdaj predvidoma bodo prenovili preostanek Slovenske ceste.

Glede na to, da bo Gosposvetska cesta zaradi arheoloških in nato gradbenih del ožja, nas je zanimalo, ali na občini pričakujejo prometne težave. Na občinskem oddelku so povedali, da večjih zastojev ne pričakujejo, saj bo promet še vedno tekel v obe smeri. Ob tem so voznike vseeno prosili za strpnost in dodali, da se ceste »brez zapore ne more urediti, vozniki pa se prav tako lahko odločijo za obvoz okoli Centra«. Ko bo prenovljena, bo Gosposvetska cesta na odseku med križiščem s Celovško cesto in Župančičevo ulico nekoliko ožja, saj občina načrtuje ukinitev enega pasu proti središču mesta in pasu za vozila, ki so z Gosposvetske ceste zavijala desno na Tivolsko cesto. »Na račun oženja vozišča bomo pridobili dodatne površine za pešce in kolesarje,« so zapisali na občini.

Zasadili bodo 124 dreves

V sklopu ureditve omenjenih treh ulic je predvidena zasaditev novih dreves. Kot razkriva dokumentacija za pridobitev izvajalca gradnje, bo moral izvajalec na Gosposvetski cesti posaditi obojestranski drevored z 58 črnimi gabri. Drevesa pri nekdanji kavarni Evropa bodo zamenjale tri nove platane.

V Dalmatinovi ulici občina predvideva zasaditev enostranskega drevoreda. Izvajalec bo moral med parkirnimi prostori zasaditi 34 mokovcev in tri navadne bukve. Po prenovi bo Dalmatinova ulica imela nekoliko ožje pasove. Na račun tega pridobljeni prostor bo občina namenila kolesarjem, vzpostavila bo novo kolesarsko stezo proti zahodu. Nova drevesa bodo krasila tudi prenovljeni del severnega odseka Slovenske ceste. Po novem bo ob Slovenski cesti med križiščema z Dalmatinovo in Tavčarjevo ulico raslo 26 dreves vrste mali jesen.

Prešernovo cesto bodo prenavljali po odsekih

Minuli teden se je družba KPL po naročilu javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija lotila prenove vodovoda vzdolž Prešernove ceste. Ker je omenjena ulica precej dolga, bodo delavci KPL vodovod in pozneje cestišče prenavljali v odsekih, pravijo v javnem podjetju. KPL je dela najprej začel na križišču Prešernove ceste in Šubičeve ulice. Zaradi gradbenih del na tem križišču bo od danes do predvidoma nedelje zaprt krak križišča v smeri proti Slovenski cesti.

V prvi fazi bodo Prešernovo cesto prenavljali v smeri proti srbski pravoslavni cerkvi. Delavci KPL bodo nato uredili odsek Prešernove ceste med Šubičevo in Tomšičevo ulico, zatem odsek med Tomšičevo ulico in Cankarjevo cesto in nato še odsek od Cankarjeve do Bleiweisove ceste. V drugi fazi prenove se bodo gradbeni delavci lotili odseka med Šubičevo ulico in Erjavčevo cesto, nato med Erjavčevo cesto in Gregorčičevo ulico, nazadnje pa odseka med Gregorčičevo ulico in Rimsko cesto. »Dela na teh odsekih bodo izvajali ob delnih in občasno popolnih zaporah, o katerih bomo javnost pravočasno obveščali, v vmesnem času pa bo promet potekal po vzporednih ulicah,« so sporočili iz javnega podjetja Vodovod-Kanalizacija.

Po dokončanju prenove vodovoda na Prešernovi cesti bo ta ostala skoraj popolnoma enaka, so povedali v družbi Vodovod-Kanalizacija, kjer so pojasnili, da soglasje zavoda za varstvo kulturne dediščine za dela na Prešernovi cesti ni dovolilo večjih sprememb. »Izvedeno bo samo nekaj izboljšav na področju varnosti cestnega prometa,« so povedali v javnem podjetju in pojasnili, da bodo nadvišali križišča Prešernove s Cankarjevo cesto in Tomšičevo ulico ter prehod za pešce med Narodno galerijo in pravoslavno cerkvijo.