Starši običajno upajo, da njihovi otroci v vrtcu ne bodo staknili uši, se poškodovali ali se naučili grdih besed. Starši otrok, ki obiskujejo demokratični vrtec, pa upajo, da bo na ta način njihov podmladek dobil občutek za nekaj pomembnejšega: demokracijo.

V vrtcu Dolli Einstein Haus v mestecu Pinneberg imajo že pred zajtrkom pravo demokratično glasovanje. Malčki najprej izrazijo svoje želje o jutranjem obedu, nato pa glasujejo. Hrana, za katero se družno odločijo, se v resnici znajde na njihovem jedilniku.

Odrasli imamo s sprejemanjem kompromisov več težav kot otroci

Za uvedbo prvega demokratičnega vrtca v Nemčiji stoji skupina raziskovalcev, ki na ta način izvajajo eksperiment, v katerem ugotavljajo, kako dobro se lahko otroci vživijo v demokratična načela. Tri leta in pol zatem, ko so v vrtcu sprejeli prvo generacijo otrok, raziskovalci ugotavljajo, da sistem deluje in da sprejemanje kompromisov pogosto več težav povzroča odraslim kot otrokom.

Kritike demokratičnega pristopa k vzgoji otrok

Ravnateljica vrtca Ute Rodenwald in njena namestnica Heike Schlüter se pogosto soočata s kritikami metod, ki jih pri vzgoji uporabljajo v demokratičnem vrtcu. Številni menijo, da bodo imeli otroci, ki se lahko svobodno odločajo o stvareh, ki jih zadevajo, kasneje v življenju težave z avtoriteto. Toda vodstvo vrtca zagotavlja, da starši njihovih varovancev ne poročajo o nikakršnih težavah doma.

Demokacija v vrtcu pa ni povsem neomejena. Otrok se lahko sam odloči, katera vzgojiteljica ali vzgojitelj ga naj previje, toda odločitev o (ne)nujnosti zamenjave plenice nikakor ne sprejema otrok sam.

Sistem deluje, ker otroci niso preračunljivi

Rodenwadova poslanstva vrtca ne vidi v dajanju moči otrokom, pač pa v pripravljanju na življenje. »Demokracija niso samo volitve,« je dejala za britanski Guardian. »Nam demokracija pomeni dejstvo, da se vsakogar jemlje resno in da se pri odločanju nikogar ne izključuje,« je še povedala o viziji vrtca.

Ravnateljica meni, da demokracija v vrtcu deluje tako dobro zato, ker otroci niso preračunljivi in ne govorijo stvari samo zato, da bi zadovoljili druge, kot smo vajeni iz demokracij, v katerih nastopajo odrasli.

Do konca letošnjega leta bodo v nemški zvezni deželi Schleswig-Holstein odprli še 12 podobnih vrtcev. Do leta 2020 bi naj bilo vrtcev z demokratičnim pristopom k vzgoji kar 58.