Za mnoge hišni ljubljenček ni le pes, mačka, zajec… Popolnoma razumljivo je, da ob izgubi dolgoletnega prijatelja veliko ljudi globoko žaluje.

Žarni pokop ali raztros pepela

Dandanes so vsi psi čipirani in po številki čipa se najde lastnika. Vsak lastnik odgovarja za ustrezno oskrbo živali in dejanja. Iz tega sledi, da če pokojnega hišnega ljubljenčka pokopljemo na neprimernem kraju ali če pride do oskrunitve groba, za to običajno odgovarja lastnik. Pomembno je, da se poginulo hišno žival zakoplje najmanj pol metra globoko, da je ne morejo odkopati mesojede živali. Ravno tako zakopavanje ni dovoljeno na najožjem vodovarstvenem območju. Problem, kaj z zakopanim truplom pokojne živali, lahko nastane tudi v primeru, da zapustimo mesto oziroma prodamo nepremičnino, na dvorišču katere smo zakopali žival. Zato je žarni pokop ali raztros pepela primernejša odločitev. Tudi s higienskega vidika. Navsezadnje lahko žaro nekaj časa hranimo doma, preden se odločimo, kje bomo žival zakopali, ali opravimo raztros na kraju, ki nam je poseben in nas veže na prijetne trenutke z živaljo. Čeprav raztrosa ne bi opravljali kjer koli, v ljubljanskem pogrebnem podjetju kljub vsemu predlagajo, da to v Ljubljani opravite na delu tistih dveh parkov, ki ju ljubitelji psov že zdaj uporabljajo izključno za sprehajanje psov. Torej na pasjem sprehajališču ob Železni cesti, kjer gre za začasno ureditev, in na pasjem sprehajališču ob Pesarski cesti v Štepanjskem naselju.

Ljubljenček predelan v živalsko moko

Če truplo poginule živali pustite pri veterinarju, ga prevzame veterinarsko-higienska služba in ga po uradnem pojasnilu Uprave RS za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin odpelje v predelovalni obrat koncesionarja za ravnanje z živalskimi ostanki. Tu se skupaj z odpadki iz klavnic in povoženimi živalmi najprej zmelje, nato pa predela v živalsko moko. Precej bolj intimno vam to zagotovo lahko opravi podjetje Večno zavetišče, to je edina upepeljevalnica za hišne ljubljenčke v Sloveniji. Najdete ga v Pomurju, v občini Apače. »V dogovoru z nami prevzamemo truplo živali, ki ga individualno upepelimo v naši upepeljevalnici,« pove Tanja Škorjanc, ki je skupaj z Boštjanom Matakom pomagala ohraniti spomine užaloščenim lastnikom kužkov, muc, upepelila sta tudi nekaj dihurjev, kunca in par hrčkov. »Izbira žare je odvisna od tega, ali bomo pepel hranili doma, ga raztrosili ali žaro zakopali,« pojasni sogovornica in pove, da so tudi od tega odvisni stroški upepelitve. V tem primeru bomo pravi ceremonialni pogreb lahko imeli le na mariborskem pokopališču.