V Zgornji Voličini, majhnem naselju v občini Lenart, kjer so v nedeljo v hodniku stanovanjske hiše našli mrtvega 57-letnega Antona R., nihče ne verjame, da ga je do smrti zabodel njegov tri leta starejši brat Vinko. Policijo so v nedeljo uro pred polnočjo o sumljivi smrti obvestili reševalci. Dežurni zdravnik je ugotovil, da je moški umrl zaradi zadušitve s krvjo.

Anita Kovačič Čelofiga iz mariborske policijske uprave je danes potrdila, da je bil umrli poškodovan z ostrim predmetom in da so policisti v zvezi z dogodkom odvzeli prostost 60-letnemu moškemu, po naših podatkih bratu umrlega, a je poudarila, da kriminalistična preiskava intenzivno poteka in da še ni jasno, ali je nesrečni moški umrl nasilne smrti. Obstaja namreč tudi sum, da se je moški smrtno poškodoval sam. Dežurna preiskovalna sodnica okrožnega sodišča v Mariboru je zanj odredila sodno obdukcijo.

Dogodek prijavila sestra

Bili smo na prizorišču tragedije in govorili z bližnjimi sorodniki obeh bratov. Anton in Vinko sta si delila isto streho, v hiši poleg njiju živi tretji brat Ivan: »V nedeljo čez dan nisem bil doma, zato ne vem, ali sta kaj imela. Res je, da sta se pogosto sprla, vendar nikoli ni bil Vinko napadalen, bilo je obrnjeno. V nedeljo je Vinko prišel k meni in mi rekel, da si je brat nekaj naredil. Šel sem pogledat, ležal je nepremično, poklical sem sestro, naj to sporoči reševalcem, podvomil sem, da je brat Anton še živ,« se je svoje reakcije danes spominjal Ivan. V pogovor se je vključila tudi njegova sestra, prijaviteljica dogodka, in razkrila, zakaj kriminalistična preiskava poteka v dve smeri. Da se je zgodilo kaznivo dejanje, so kriminalisti v hipu posumili zato, ker poleg umrlega ni bilo nobenega predmeta, ki bi ga lahko povezali z vbodno rano na njem. Po besedah prijaviteljice so kriminalisti kasneje našli nož in ga povezali z rano umrlega, na nožu pa naj bi bila najdena DNK-sled Vinka R. »Vinka sem večkrat vprašala, ali je on to naredil bratu. Zanikal je. Enako je ponovil policistom. Rekel jim je, da je nož našel poleg ranjenega brata, ga pobral, umil in spravil,« je sestra osumljenega razkrila, kako se je pred policisti zagovarjal njen brat.

Ženska pravi, da bratu Vinku verjame in da je povsem možno, da se je brat Anton sam poškodoval, saj to ne bi bilo prvič, češ da je imel težave z alkoholom in da jim je pogosto povzročal skrbi. Tudi samopoškodoval se je menda že kdaj prej. Dodala je, da se je njegovo stanje pred kratkim poslabšalo, a jim ni uspelo, da bi ga hospitalizirali.