Mrk se je končal od 20.47 po srednjeevropskem času pri Charlestonu v Južni Karolini, prešel pa je 14 ameriških zveznih držav, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Temperatura je med mrkom padla za nekaj stopinj, sončeva korona pa je bila vidna kot žareč obroč okrog Lune. Ljudje, ki so si popolni mrk na obali ogledali, so doživetje opisali kot spiritualno, vznemirljivo in šokantno.

Vreme je bilo skoraj za celoten trak ugodno in mrk je bil povsod lepo viden. Najdlje je trajal v nacionalnem parku zvezne države Illinois Shawnee, in sicer dve minuti in 44 sekund.

Ameriške televizije so bile polne nasvetov vsem, ki se bodo zazrli v nebo. Posebna očala za opazovanje sončnega mrka so bila skorajda vsepovsod razprodana, ekonomisti pa ocenjujejo, da bo mrk stal ZDA več kot 700 milijonov dolarjev v izgubljenih urah dela, saj so za trenutek delo odložili skoraj vsi in zrli v nebo. O težavah v prometu na poteh proti območjem, kjer je bil za dve minuti viden popolni mrk, pa so poročali že dneve pred dogodkom, še poroča dpa.

Popolni sončni mrk lahko v Sloveniji pričakujemo šele 3. septembra 2081. Opazovati ga bo mogoče štiri minute in šest sekund, kar je dlje kot ob tokratnem dogodku v ZDA.