Slovenska športna plezalka Janja Garnbret je zmagala na sklepni tekmi svetovnega pokala v balvanskem plezanju v Münchnu. V skupnem seštevku svetovnega pokala v balvanih je sezono končala na drugem mestu, potem ko je bila na šestih tekmah izmed skupno sedmih najboljša trikrat. Na Bavarskem je potekalo tudi evropsko prvenstvo, na katerem je osvojila zlato kolajno v kombinaciji in srebrno v balvanih. Zmaga v kombinaciji je pomembna tudi z vidika olimpijskih iger, saj gre za disciplino, ki bo na sporedu poletnih OI leta 2020 v Tokiu.

»Po superfinalu za evropsko prvenstvo sem se v hotelu odpočila, sprostila in se pripravila na finale svetovnega pokala, kjer sem uživala že ob ogledu balvanov. Prvega sem splezala v drugem poskusu, za drugega, ki ga ni splezala nobena druga tekmovalka, sem potrebovala malo več časa, da sem ugotovila, kako se ga lotiti, v tretjem sem poskušala vse mogoče, a ni nič delovalo, za zadnji balvan pa sem vedela, da ga moram splezati, če hočem zmagati. Bila sem pod pritiskom, nervozna, malo sem se tresla, a končno sem ga splezala in se v hipu zavedela, da sem zmagala. Tudi občinstvo je bilo neverjetno, glasno, res sem navdušena nad Münchnom,« je svoje nastope opisala Janja Garnbret.

Njen uspeh je dopolnil Anže Peharc, ki je na EP osvojil bron v balvanih, v razvrstitvi tekme svetovnega pokala pa je bil osmi. Sezona svetovnega pokala v balvanih se je tako končala, sezona v težavnosti pa se bo nadaljevala že konec tedna v Arcu v Italiji. Po treh tekmah je na vrhu s polnim izkupičkom treh zmag Janja Garnbret, tudi branilka skupne zmage. sta, maš