Požar, ki je avgusta lani uničil celoten, delno še leseni hangar, v katerem je bilo sedem letal, 13 vozov, dva avtomobila, kup druge opreme, pa tudi pisarne in učilnice, je bil za vse jadralce, člane Aerokluba Celje, nepričakovan.

»Šok je bil velik, saj je bil požar tudi zelo obsežen. Poguma in volje pa nam ni vzel. Nasprotno, še bolj nas je vse povezal in niti za en dan nismo prekinili naše dejavnosti. In dejansko je naš klub edini, ki je odprt vse dni v tednu,« pravi podpredsednik Aerokluba Celje Erazem Polutnik, ki je na prizorišče, ko je izbruhnil požar, prispel skoraj sočasno s prvimi gasilskimi enotami, saj je doma v neposredni bližini letališča.

Čeprav so se gasilci zelo trudili, so ocenili, da jim najstarejšega hangarja kljub naporu ne bo uspelo obvarovati, zato so vse sile raje usmerili v obvarovanje sosednjih objektov, v katerih je bilo še več letal in dragocene opreme. Kljub vsemu je nastalo za okoli dva milijona evrov škode. A nekateri predmeti, kot denimo starodobno letalo, ki so ga pred desetletji izdelali sami člani kluba, so imeli nepredstavljivo vrednost, ki se je nikoli ne bo dalo ovrednotiti.

»Številni aeroklubi so se po požaru odzvali in nam ponudili roko. Tako smo skupaj organizirali akcijo in očistili teren ter poskrbeli za odvoz zgorelega materiala na odpad, kar je bil precejšen zalogaj,« pravi Polutnik, ki je kriminalistom hvaležen, da so na pogorišču našli vseh sedem ploščic zgorelih jadralnih letal, s katerimi se letala identificirajo.

Želijo si več mladih v svojih vrstah

V Aeroklubu Levec so kmalu začeli načrtovati postavitev novega hangarja. »Pri izrisu načrtov nam je pomagal naš član Matjaž Gril, ki ima svoj arhitekturni biro. A s sredstvi smo omejeni, gledamo na vsak cent, kredita ne bomo najemali, zato bomo delali po fazah. Naredili pa le toliko, kolikor bomo imeli na razpolago denarja. Do letošnje zime želimo urediti vsaj eno učilnico in delavnico, saj trenutno vsa predavanja izvajamo na drugi lokaciji. Do takrat, ko bomo hangar zaprli in bo župan lahko prerezal trak, pa bo preteklo še veliko vode,« je prepričan Polutnik.

Nekaj denarja so dobili od zavarovalnine, računajo tudi na sponzorje, najbolj pa se zanesejo na pridne roke članov celjskega aerokluba, ki jih je trenutno 153, še 25 pa imajo podpornikov. A vsega seveda ne morejo narediti sami. Da bi zaslužili kakšen dodaten evro, bodo v petek, 25. avgusta, organizirali dobrodelni koncert Noč na letališču. Na njem bodo nastopila številna znana glasbena imena, kot so Šank rock, Nude, Čaga Boys in ansambel Stil.

»Tako s tem koncertom kot tudi nasploh pa si želimo v naše vrste privabiti zlasti osnovnošolce, čeprav so seveda dobrodošli vsi. Mlade pa predvsem zato, da bi znova obudili tudi modelarsko sekcijo, ki je bila nekdaj zelo močno razvita in je poskrbela za dvig tehnične kulture v tem okolju,« še pove Polutnik.