Celjski mladinski center je gostil letošnji, že četrti maraton ustvarjanja kratkih filmov MUVIT/6X60. »In zelo smo veseli, da so si organizatorji festivala za letošnje prizorišče snemanja kratkih filmov izbrali prav naše mesto, ki se lahko pohvali s številnimi naravnimi, kulturnimi in turističnimi znamenitostmi,« je ekipe nagovorila podžupanja Mestne občine Celje Darja Turk in jim zaželela veliko ustvarjalnega navdiha.

Navdih so mladi filmarji iskali v literarnih delih Alme M. Karlin, svetovne popotnice, pisateljice in ene najbolj prepoznavnih osebnosti mesta Celje. Ekipe so dobile napotke oziroma smernice za delo, ki so se jih morale držati pri ustvarjanju filmov. To je motivacijski projekt, saj, kot pravi njegov idejni vodja Gregor Graf, maraton MUVIT/6X60 ustvarjanja kratkih filmov pozitivno deluje na vse.

»Treba se je bilo odločiti in posneti kratek film, za izvedbo celotne produkcije pa so imele ekipe 60 ur časa. To pomeni, da so morali v tem času napisati scenarij na podlagi usmeritev, posneti film, ga zmontirati in ga žiriji zadnji dan še pred polnočjo oddati,« pove Graf in dodaja: »S tem projektom želimo vzbuditi in spodbuditi ustvarjalnost pri vseh, ki čutijo strast do ustvarjanja filmov.«

Zmagovalni film bodo razglasili danes

Čeprav maraton MUVIT/6X60 ni namenjen samo mladim, pač pa tudi mladim po srcu oziroma vsem, ki jih navdihuje delo pred kamero in za njo, se več kot polovica članov ekip odloči za sodelovanje na maratonu, ker se že ukvarjajo z delom na avdio-vizualnem področju. Med udeleženci je bilo zato precej študentov Akademije za gledališče, radio, film in televizijo, Visoke šole za umetnost ter Srednje medijske in grafične šole. Kar nekaj se jih je odločilo posneti film prav v Celju. Osrednje dogajanje pa so letos postavili v Mladinski center Celje.

»Podpiramo takšne ustvarjalne projekte, zato smo z veseljem privolili v sodelovanje z organizatorji maratona ustvarjanja kratkih filmov MUVIT/6X60,« pravi direktorica Mladinskega centra Celje Tina Rosina Košir. Vse tekmovalne filme bo ocenila strokovna žirija, v kateri so režiser Miha Hočevar, igralka Mojca Funkl in direktor fotografije Jure Černec, danes zvečer pa bodo v celjskem lapidariju že razglasili zmagovalni film in ga tudi zavrteli. Najboljši kratki film pa bo brez selekcije uvrščen tudi v tekmovalni program mednarodnega filmskega festivala kratkih filmov.