Priznana in cenjena preiskovalna novinarka Kim Wall, ki je v svoji karieri med drugim pisala za New York Times, Guardian in Vice, je najverjetneje mrtva, meni policija.

Wallova je nazadnje pisala zgodbo o danskem poslovnežu in izumitelju Petru Madsenu, ki je v svoji domovini slaven zaradi izumiteljskih podvigov na področju podmornic in raket. Pred leti je s pomočjo množičnega financiranja (ang. crowdfunding) zbral dovolj sredstev za izgradnjo lastne podmornice. Wallova je pisala novinarski prispevek o največji doma narejeni podmornici.

Z Madsenom sta bila dogovorjena v četrtek v večernih urah v pristanišču v Koebenhavnu, kjer sta se vkrcala na njegovo podmornico. Kasneje je njen fant policiji sporočil, da se s podmornice ni vrnila.

Kaj se je dogajalo na podmornici in kaj se je zgodilo z novinarko, ni jasno. Madsen trdi, da nima nič z njenim izginotjem in da se je s podmornice izkrcala kmalu po izplutju, sam pa je nadaljeval pot.

Močan indic, da je bila podmornica namerno potopljena

V zgodnjih jutranjih urah je bilo s podmornice poslano sporočilo, da je plovilo v težavah. Reševalna plovila in helikopterji so za iskanje podmornice, ki ni bila opremljena z napravami za satelitsko sledenje, potrebovali več ur. Našli so jo šele sredi dopoldneva, samo dvajset minut preden se je potopila na morsko dno. Prav zaradi tega policija meni, da je bila namerno potopljena. Madsen je brez težav priplaval do reševalnih plovil, za novinarko pa so se izgubile vse sledi.

Podmornico so v sredo uspeli dvigniti na površje, a so preiskovalci pesimistični, saj je morska voda najverjetneje uničila DNK dokaze.

Preiskava poteka za zaprtimi vrati, kar je, kot poroča BBC, za Dansko precej nenavadno. Javnosti je znano zgolj to, da je bil Peter Madsen aretiran, njegova odvetnica pa je za BBC dejala, da je njen klient nedolžen ter da zaradi tajnosti postopka ne more posredovati več informacij.