»Njena smrt je grozljiva izguba za vse. Toda način, kako se je ob njeni smrti ves svet združil, je izjemno navdihujoč. William in Harry sta tako pogumna in zelo sem ponosna nanju,« je zapisala v pismu svoji svetovalki Henriette Abel Smith.

Kot pišejo na yahoo.com, je javnost je kraljico sicer precej kritizirala, ker je po Dianini smrti teden dni ostala s princem Phillipom in vnukoma Williamom in Harryjem v škotskem dvorcu Balmoral, namesto, da bi se vrnila v London in se pridružila ljudem z vsega sveta, ki so se prišli poklonit Diani. Pismo, ki ga je takrat poslala eni svojih najbližjih svetovalk, kaže na to, da se na Dianino smrt ni odzvala tako hladnokrvno, kot ji je to očitala javnost.

Na predvečer pogreba je Elizabeta podala uradno izjavo, v kateri je dejala, da je bila Diana neverjetno nadarjena. »S svojo toplino in dobrosrčnostjo je bila inspiracija številnim,« je takrat dejala.

Mineva 20 let od Dianine smrti

Iz Kensingtonske palače so sporočili, da pripravljajo številne dogodke, s katerimi bodo obeležili obletnico tragične nesreče, v kateri je umrla Diana. Brata Harry in William sta ob tej priložnosti nastopila v dokumentarnem filmu o Dianinem življenju. Pred nedavnim je Harry v intervjuju za Newsweek povedal, kako hudo mu je bilo, ker je moral v sprevodu hoditi za materino krsto. »Moja mati je ravno umrla, jaz pa sem moral hoditi za njeno krsto, medtem ko me je gledalo na tisoče ljudi in še na milijone doma prek televizijskih sprejemnikov. Česa takega ne bi nikoli smeli zahtevati od nobenega otroka,« je še povedal.

O sprevodu je pred nedavnim za BBC spregovoril tudi Dianin brat, Charles Spencer. Povedal je, da so mu lagali, da sta otroka – takrat stara 12 in 15 – sama želela hoditi za materino krsto.