Po vrtovih v tem času zorijo ravno pravšnje vrtnine, da lahko iz njih pripravimo tako krasno jed, kot je ratatuj. Jed je zanimivega okcitanskega imena in izvira iz Provanse in Nice, torej z jugovzhoda Francije, pomeni pa toliko kot nametanka, pretresenka. Glavne sestavine izvirne oblike jedi so paradižnik, česen, čebula, bučke in jajčevci, ki v tem času zorijo kot za stavo, papriko pa so ji dodali pozneje, saj so jed poznali, še preden so evropski morjeplovci naleteli na Ameriko. Ratatuj je izjemno priljubljen med vegetarijanci in tistimi, ki hujšajo, saj v osnovni različici ni redilen, je pa zelo hranljiv. Nasploh pa je to vselej zelo priljubljena francoska jed oziroma priloga k težjim jedem, pri kateri je najpomembnejša pisana izbira zelenjave, med katero nikakor ne sme manjkati veliko čebule in česna. Zlasti ta med Provansalci velja kot najpomembnejša sestavina. Kot razkriva recept, ga lahko pripravite na preprostejši ali zapletenejši način, z njim kot prilogo boste vsekakor navdušili ob vsaki jedi z žara, lahko pa ga postrežete tudi s testeninami ali polento.