Če že kje, krompirjevo različico musake najdemo predvsem v delavskih menzah, v boljših restavracijah pa nikakor. Razlog za takšno zatiranje gre iskati predvsem v dejstvu, da si musako marsikdo predstavlja kot zloženko iz kuhanega krompirja in mletega mešanega mesa, kakršno so nekoč pripravljali vojaški kuharji. Ampak kogar ob omembi musake začno prevevati morebitni tesnobni spomini na služenje vojaščine, naj svoje izkušnje s to jedjo pahne čez rob spomina. Prava musaka je namreč imenitna jed, ki nima z musako, kakršno ponekod srečamo v menzah, skorajda nobene povezave. Izvirna musaka je namreč sestavljena iz plasti jajčevcev, paradižnikov in mlete ovčetine oziroma teletine, v njej pa sploh ni krompirja, kaj šele zagatne omake bešamel. Za osvežilni okus pa poskrbi še sveže kislo mleko, s katerim prelijemo rezino musake, preden vanjo prvič zapičimo vilice. Ime musaka zveni grško (tam ji pravijo mousakás), čeprav so jo uvozili iz Turčije (musakka). V resnici pa jed izvira iz arabskega sveta, kjer jo imenujejo musaqqa'a, pomeni pa ohlajena, saj jo v tamkajšnjem svetu večinoma strežejo kot hladno vmesno jed. Če boste vprašali Turka, vam bo seveda vneto zatrjeval, da je musaka turška jed, Grk bo dokazoval njen neizpodbitni grški izvor, Bolgar bolgarskega, Arabec pa seveda arabskega. Srbi in Bolgari namesto jajčevcev uporabijo krompir, namesto jagnjetine pa svinjino in ta recept je verjetno s kuhinjo JLA osvojil vse države nekdanje Jugoslavije. Seveda pa tudi klasična krompirjeva musaka ni nujno slaba, pomembne so le dobre sestavine in pravi način priprave. Vrhunsko krompirjevo musako pripravimo tako, da krompir najprej narežemo na tenke rezine, premažemo z maslom in zlato rumeno zapečemo v pečici. Šele nato jih zložimo po plasteh, med katere nadevamo omako iz mlete govedine, ki jo pripravimo podobno kakor bolonjsko, a nekoliko manj tekoče. Popražimo čebulo in česen ter na kolobarje narezano korenje, dodamo meso in lovorov list ter med mešanjem počasi pražimo, da sok povre. Dodamo sesekljan ali narezan paradižnik, vse skupaj pa začinimo s sesekljano jušno zelenjavo, med katero ne smeta manjkati zelena in luštrek. Paziti moramo le, da lovorov list odstranimo, preden omako nadevamo med pečene krompirjeve cekine. Na bešamel raje pozabimo, lahko pa na musako, ko jo vzamemo iz pečice, naribamo mladi ovčji sir, odlično pa je tudi kislo mleko kot preliv.

Musaka po grško

500 g jajčevcev, 1 kg zrelega paradižnika, 1,5 dl ekstra deviškega oljčnega olja, 1 veliko čebulo, 500 g mlete puste ovčetine ali teletine, tri stroke česna, 1,5 dl močnega rdečega vina, morska sol, origano, lovorjev list, muškatni orešček, sveže zmlet poper, pol litra kislega mleka, po želji nariban sir za posip.

Paradižnik zrežemo na rezine. Jajčevce zrežemo na tenke rezine, jih posolimo in pustimo v cedilu stati pol ure, nato jih splaknemo s hladno vodo, dobro odcedimo in obrišemo. Rahlo jih popečemo na polovici olja. Na preostalem olju popražimo drobno sesekljano čebulo, dodamo lovorov list in strt česen, primešamo meso ter počasi pražimo. Ko meso izgubi rožnato barvo in tekočina povre, dodamo vino, malo naribanega muškatnega oreščka in origano ter sol in poper po okusu. Dobro premešamo in dušimo še kakšno minuto, nato odstavimo in pustimo pokrito. Pekač namažemo in vanj izmenično naložimo plast popečenih jajčevcev, plast mesa, plast paradižnika, ki ga malo posolimo, nato spet plast mesa, plast jajčevcev in tako naprej. Vrhnja plast naj bo paradižnik ali jajčevci, ki jih lahko posujemo z naribanim sirom! Po vrhu rahlo posujemo origano in poškropimo oljčno olje, nato postavimo za 45 minut v pečico, segreto na 175 °C. Musako nadevamo na krožnike in jo prelijemo s kislim mlekom ter takoj ponudimo s solato.