»Vse se nekoč konča. Tako je svoj konec doživel tudi naš stari mostarski betonski most. Že letošnjo jesen naj bi ga porušili in zatem do prihodnje pomladi zgradili moderen in varen objekt. Seveda pa z rušenjem mostu ne bo konec naših tradicionalnih skokov. Pripravljamo jih že 45 let in zakaj jih ne bi naši zanamci nadaljevali naslednjih 45 let,« je po prireditvi razmišljal Rajko Leban, predsednik Turističnega društva Most na Soči.

»Dobili bomo moderen objekt s pločnikom in 17 metrov široko odprtino. Ne bo več takšnega loka, toda pomembno je, da bomo z večjo pretočnostjo zmanjšali poplavno ogroženost. Tako bomo morda lahko uredili kakšen dodaten projekt ob jezeru. Most bo celo nekoliko višji, kot je sedanji. Mobilno skakalnico, ki jo imamo od lani, pa lahko postavimo na kakršen koli most,« je dodal Rajko Leban.

Skakalec Jaka Hvala v vlogi sodnika

Tokrat se je na Mostu na Soči zbralo 12 tekmovalcev iz Slovenije, Srbije, Nemčije in Velike Britanije. Prišli so res pravi mojstri, ki so v lastovki in figurativnih skokih s skakalnice brez strahu poleteli v globino. Pod mostom so bili za vsak primer mostarski gasilci in potapljači, kajti nesreča nikoli ne počiva. »Varnost je na prvem mestu in ničesar ne moremo prepustiti naključju. Vse se je dobro izteklo in posredovanje ni bilo potrebno,« je povedal Jernej Vouk, eden od organizatorjev prireditve.

Skok v lastovki je bil običajno domena skakalcev iz Srbije. Tokrat pa je imel svoj dan Kristjan Peljhan iz Idrije in po tesni odločitvi sodnikov, med katerimi je bil tudi smučarski skakalec Jaka Hvala, premagal Kragujevčana Marka Pavlovića in Mladena Cvetkovića. Številni gledalci so letos pogrešali veterana mostarskih skokov, 78-letnega Pina Aubra iz Trsta, ki se je še lani uspešno kosal z mlajšimi skakalci v lastovki. Prav tako ni bilo njegovega vnuka Gabrijela, lanskoletnega zmagovalca.

Prijavnico morala podpisati mati

V figurativnih skokih je bila konkurenca tokrat izjemna. Za to so poskrbeli tujci, Nemec Christian Wurst, angleški tekmovalec Aidan Heslop in vsestranski srbski skakalec Marko Pavlović. Anglež je bil razred zase, čeprav je star šele 15 let. Za svoja dva skoka z najvišjo težavnostjo je kot edini prejel tudi tri najvišje ocene – čiste desetke. »Anglež je eden najperspektivnejših mladih tekmovalcev. Prijavnico zanj je morala podpisati mati, spremljala pa ga je vsa družina. Že lani se je izkazal pri skokih v Kanalu, ko je pometel z vso konkurenco,« je nastop mladeniča ocenil Rajko Leban.

Da se še posebno na Primorskem kali nov rod skakalcev v vodo, pa so dokazali mladi, ki so svoje znanje pokazali s skoki s skakalnice, ki so jo postavili 2,5 metra nad gladino jezera. Sedem mladeničev se je preizkusilo v saltih in drugih skokih. Val navdušenja je požel štiriletni Peter Pavšič s Slapa ob Idrijci, ki je skočil v bombici z rokavčki na rokah. Pokal za najboljšega pa je odnesel domačin Nejc Kaltnekar.

Za nagrado 27 metrov hrenovk

»Letošnji skoki so bili eni najboljših, kar smo jih videli na Mostu. Konkurenca je bila res neverjetna. Skakalci napredujejo, tehnika se razvija,« je bil navdušen Darij Vouk, eden izmed začetnikov skokov pred 45 leti. »Začeli smo s skoki na noge. Nato so prišli nočni skoki v jezero, pozneje pa prvenstva, tudi tekma za svetovni pokal. Most na Soči drži rekord za skok z največje višine. Skakalec iz Goriških brd Marjan Slovenec je leta 2008 skočil s skakalnice, ki smo jo uredili na mostu, z višine 27 metrov. Spominjam se, da sem imel težave, ker tega skoka zavarovalnica ni hotela zavarovati. Vse se je dobro izteklo, skakalec pa je dobil denarno nagrado in 27 metrov hrenovk,« je še dodal Vouk.