Ob gradbenih delih na cestah in številnih zaporah se mogoče ne zdi tako, a Posočje počasi postaja dostopnejše. Z vseh dostopnih strani v Posočje se gradi in obnavlja ter predvsem ureja varnejše cestne povezave. Prenovili so kar devet dotrajanih mostov. Z novogoriške strani so obnovili dva na Soški cesti, v polnem teku je druga faza obnove Keltike med Želinom in Dolenjo Trebušo. Več kot 5,7 milijona evrov vredno naložbo v obnovo 3,5 kilometra ceste naj bi Direkcija RS za infrastrukturo dokončala sredi prihodnjega leta.

Z Gorenjskega se bo prav tako prihodnje leto nekoliko lažje pripeljati v Posočje tudi čez Vršič. Tam je trenutno zaradi del polovična zapora, po 18. septembru pa načrtujejo tudi popolne zapore ceste. Medtem za pohodnike, turiste in kolesarje urejajo panoramsko cesto med Kolovratom in Kambreškim, kjer je asfalt nadomestil še zadnje kilometre makadama.

Od 15 do 20 odstotkov sredstev na severno Primorsko

Direkcija za urejanje cestne infrastrukture na širšem območju severne Primorske namenja kar od 15 do 20 odstotkov proračuna. Minuli konec tedna so za promet odprli nov viadukt na državni cesti med Kobaridom in Žago. Šestdesetmetrski viadukt je stal 820.000 evrov, z njim pa bodo veliko pridobili vozniki tovornjakov, avtobusov in avtodomov, ki so se prej v tako imenovanem trnovskem klancu zatikali pod skalnim previsom ali pa eden ob drugega.

Predsednik krajevne skupnosti Trnovo ob Soči Marko Matajurc je vesel pridobitve. »Delček problema je odpravljen, vožnja je tam lepša,« pravi, a dodaja, da je za popolno odpravo zastojev na cesti in njeno boljšo pretočnost treba razširiti še poslednje ozko grlo pod Tonovcovim gradom. »Po tej obnovi bomo lahko rekli, da je cesta do Bovškega kolikor toliko končana,« pravi. V direkciji za infrastrukturo napovedujejo, da bodo dela tam – če ne prej – začeli najkasneje v letu 2019. Sprva so tam nameravali zgraditi predor, a so ugotovili, da teren preveč visi, zato bodo težave zdaj reševali z obnovo ceste in viaduktom.

V Plavah je direkcija letos zgradila nov most čez Sočo, ki povezuje dolino Soče in Goriška brda, nov je tudi most na Ušniku, ki ga je prej zaradi dotrajanosti kar nekaj let krasila zapora s semaforjem. Tam je direkcija za 216.000 evrov uredila tudi dve avtobusni postajališči in križišče za Volčanske Rute. V Rodežu širijo oster ovinek, zaradi katerega je kar nekaj motoristov in voznikov tovornjakov končalo na dvorišču stanovanjske hiše pod ovinkom.

Dobri obeti tudi za naprej

Poleg ureditve ceste pod Tonovcovim gradom se v prihodnje v Posočju napoveduje še kar nekaj posodobitev cest. Ker stanje mostu na Mostu na Soči na koncu akumulacijskega jezera ni najboljše, ga bodo podrli in zgradili novega. Za zdaj še iščejo rešitve, kako urediti začasni pontonski most čez Sočo za pešce in kolesarje, saj bi z njim zaprli plovbo po Soči. Z razpisom pravkar iščejo izvajalca del, nov most pa bi po najboljšem scenariju lahko dočakali prihodnje leto. V prihodnjih letih se obetata tudi obnova ceste od Loga pod Mangartom proti Predelu in obnova ceste mimo trdnjave v Klužah. Čaka še ideja o tolminski obvoznici, zgolj v mislih in še brez umestitve v prostor pa je tudi ideja o gradnji obvoznice mimo Mosta na Soči. »Smo čisto na začetku. Pripravlja se javni razpis za pobudo,« pojasnjuje Tomaž Willenpart iz direkcije za infrastrukturo.