Družba Rastoder ima po pozivu sodišča, pred katerim poteka stečaj Grepa, 15 dni časa, da poda soglasje k prevzemu edinega premoženja Grepa, ki v naravi predstavlja nedokončano nakupovalno središče v Stožicah. Glede na to, da je lastnik družbe Izet Rastoder že pred časom izrazil željo, da bi kot ločitveni upnik prevzel omenjeno premoženje, je pričakovati, da bo njegova družba dala soglasje in nakupovalno središče tudi uradno prevzela.

Rastoder bo pokril stroške stečaja

Kot je sodišču pojasnila stečajna upraviteljica Grepa Lucija Klampfer, bo Rastoder ob prevzemu nepremičnin moral plačati slabih 162.000 evrov, da bo pokril stroške stečajnega postopka. Kakšni so zdaj načrti z nakupovalnim središčem, smo želeli preveriti pri Izetu Rastoderju, a so nam iz družbe sporočili, da je poslovnež na službeni poti in da izjav ne dajejo.

Iz brošure za letošnji mednarodni investicijsko-nepremičninski sejem v Cannesu pa je bilo razvidno, da si je Rastoderjeva družba poleg nakupovalnega središča v Stožicah zamislila še stolpnico, v kateri bi bil hotel. Ta naj bi bila med nogometnim stadionom in krožiščem Tomačevo. Iz brošure je razvidno, da so v družbi Rastoder investicijo v Stožicah ocenili na 45 milijonov evrov.

Rastoder je upnik v stečajnem postopku Grepa postal z nakupom terjatev bank, ki so Grepu dale kredit v višini 115 milijonov evrov, ki pa ga stožiški gradbinec ni mogel vračati. Rastoderjeva družba je najprej kupila terjatve Gorenjske banke in Sid banke, nato pa se je o odkupu terjatev dogovorila še z Družbo za upravljanje terjatev bank, ki je bila tudi do nedavnega največji ločitveni upnik Grepa.

Družba za upravljanje terjatev bank je pred kratkim tudi uradno na družbo Rastoder prenesla terjatve in slednja je tako postala lastnica terjatev v višini kar 139,7 milijona evrov. Po kakšni ceni je Rastoder odkupil omenjene terjatve, ne razkrivajo niti v tako imenovani slabi banki niti v družbi Rastoder. Po neuradnih informacijah pa naj bi Rastoder za sveženj terjatev od Družbe za upravljanje terjatev bank kupil za vsega 15 milijonov evrov.

Do druge dražbe ni prišlo

Kot največji ločitveni upnik, ki je na prvem mestu za poplačilo v stečajnem postopku, družba Rastoder ni soglašala, da bi Klampferjeva po prvi neuspešni dražbi nakupovalnega središča pripravila še drugi poskus prodaje. Spomnimo, Klampferjeva je na prvi dražbi Grepove nepremičnine prodajala po izklicni ceni 20,9 milijona evrov, a je varščino vplačala le Rastoderjeva družba, ki pa se dražbe nato ni udeležila, zato dražba ni bila izvedena. Na drugi dražbi je stečajna upraviteljica Grepovo nakupovalno središče želela prodati po izklicni ceni 18 milijonov evrov, a se Rastoder s tem ni strinjal, »saj je jasno, da med investitorji ni zanimanja, da bi dodatni krogi prodaj zgolj podaljšali stečajni postopek in unovčitev, hkrati pa je izrazil željo, da sam prevzame premoženje po obračunski vrednosti 15 milijonov evrov,« je argumente upnika Rastoder povzela stečajna upraviteljica.

Ob tem je Klampferjeva v svojem izrednem poročilu zapisala, da cena 15 milijonov, ki jo je postavila družba Rastoder, nima vpliva na druge upnike v stečajnem postopku, ker Grepovo edino premoženje ni vredno niti toliko, da bodo terjatve v lasti družbe Rastoder poplačane.