Dober mesec dni pred začetkom alpske lige pri Jesenicah in Olimpiji še vedno niso znane vse podrobnosti. Moštvi bosta po petih letih znova zaigrali v istem tekmovanju, vendar bo mikavnosti zaradi drugoligaške konkurence precej manj kot nekdaj v EBEL.

Državni prvaki z Jesenic vadijo pod vodstvom novega trenerja Gabra Glaviča, ki nima izkušenj z vodenjem članskih moštev. Nekdanji vratar napoveduje, da bodo železarji med najbolje pripravljenimi ekipami drugorazrednega odprtega avstrijskega prvenstva. Vodstvo kluba je doslej predstavilo sedemnajst hokejistov, ki bodo v novi zimi nastopali v rdečem dresu. Med vratnicami bo priložnost dobil Kanadčan Clarke Saunders, od tujih okrepitev pa je na preizkušnjo prispel finski napadalec Markus Piispanen. V jeseniški zasedbi ima največ izkušenj reprezentančni branilec Andrej Tavželj, v domačo dvorano se je vrnil tudi Nik Pem, ki bo poleg Žana Jezovška, Davida Planka, Mihe Logarja… med nosilci igre. Železarji so ulovili tudi obetavnega dvajsetletnega vratarja Marka Vlahoviča, ki se je v minuli sezoni dokazoval v severnoameriški mladinski ligi WSHL. Moštvo se bo v Podmežakli premierno predstavilo v torek, ko bo prekrižalo palice z rezervno postavo celovškega KAC, ki prav tako sodeluje v alpski ligi.

Izključno slovensko zasedbo pa bodo predstavili v Tivoliju, kjer sta v zadnjih petnajstih letih zaradi finančnega kaosa propadli že dve Olimpiji. Ljubljančani so morali za nastopanje v alpski ligi ustanoviti člansko moštvo v klubu, ki se je doslej ukvarjal z mladinskim pogonom. Predsednik Tomaž Vnuk še vedno nima vseh zagotovil, da mu bo uspelo pokriti proračun v višini pol milijona evrov, vendar ostaja optimist: »Pričakujem, da bomo vse rešili do začetka sezone.« V igri je še vedno podpis sponzorske pogodbe s Slovenskimi železnicami, ki bi lahko nastavile predsednika kluba iz lastnih vrst, Vnuk pa bi presedlal na drugo funkcijo (direktor, generalni sekretar…).

Najbolj zveneča okrepitev Olimpije je vratar Robert Kristan, ki si je zadnjo zimo privoščil počitek, zdaj pa načrtuje povratek na veliko sceno, saj bo reprezentanca čez pol leta nastopila na olimpijskih igrah v Pjongčangu. Vnuk zatrjuje, da so podpisali pogodbe z 22 hokejisti, med katerimi so tudi znani obrazi iz EBEL (Andrej Hebar, Boštjan Groznik, Gal Koren, Maks Selan, Kristjan Čepon…), vendar prav veliko kakovosti ne bo niti v Tivoliju niti v Podmežakli. Olimpijo bo vodil Andrej Brodnik, ki ima izkušnje predvsem z vodenjem mlajših selekcij, njegov pomočnik pa bo Matej Hočevar, ki se Vnuku ni pustil prepričati, da bi v prihajajoči sezoni znova obul drsalke. Tivolske funkcionarje čaka še obilo dela z organizacijo v pisarni, saj bo vrnitev na stara pota zahtevna in dolgotrajna.

Medtem je v javnost pricurljala novica o poskusu podkupovanja, o kateri se je na tivolskih hodnikih v zadnjih mesecih večkrat potihoma govorilo. Za avstrijski tisk je spregovoril nekdanji vratar Olimpije Jeff Frazee, ki je v pismu zapisal, da so mu v minuli sezoni v Znojmu ponudili denar v zameno za poraz. Ljubljančani so tedaj z nekonkurenčno ekipo resda izgubili z 0:7, Frazee pa je bil zamenjan že po dvanajstih minutah, ko so v njegovi mreži pristali trije ploščki. Olimpija je o februarskem dogodku že pred meseci obvestila vrh EBEL in policijo, vendar preiskava še ni dobila epiloga.