Če se torej pripravljate, da boste prepleskali bele zidove svojega doma ali barvno poudarili le eno steno, preverite naslednje nasvete. Jamčimo vam, da o barvah in pleskanju v prihodnje ne boste več mislili enako.

Pozor na sončno svetlobo

Ko se odločate o vrsti barve, upoštevajte, koliko naravne svetlobe dospe v prostor. Bolj ko so pobarvane stene osvetljene, hitreje barva bledi. Če ne najdete na ultravijolično svetlobo odpornih barv (običajno so namenjene za zunanje površine), izberite na splošno obstojnejšo barvo na oljni osnovi.

Kako skrajšati čas sušenja

Kot smo že omenili, je le malo stvari bolj dolgočasnih, kot gledati, kako se barva suši – a kaj če bi lahko sušenje pospešili? Barva se najhitreje suši pri 21 stopinjah Celzija, če pa je temperatura nižja od idealne, je priporočljivo ustrezno nastaviti termostat. Višje temperature sicer lahko pospešijo sušenje, vendar lahko vlaga pravzaprav upočasni ta proces, zato preverite vremensko napoved in ji prilagodite pleskarske načrte.

Ne verjemite nalepki

Tudi če ste več pločevink iste barve kupili istočasno v isti trgovini, nobena ni povsem enake barve, četudi je oznaka na nalepki povsem enaka. Najboljši način, da izenačimo majhne razlike, je, da barvo iz pločevink zmešamo v večji posodi.

Vonj po sveži barvi je škodljiv

Značilni vonj po svežem pleskanju je škodljiv. Običajno je količina hlapnih organskih sestavin v domu od dvakrat do petkrat višja kot zunaj. Ko pleskate, pa onesnaženost notranjih prostorov doseže tudi tisočkrat višjo raven. Dobra novica je, da vam po pleskanju ni treba kak teden ostati zdoma, saj se dobijo tudi barve, iz katerih ne izhlapevajo nevarne snovi in ki nimajo neprijetnega vonja.

Upoštevajte pravilo 60-30-10

Glavno pravilo za uravnoteženo barvno shemo v prostoru je razmerje 60-30-10, ki ga priporočajo uveljavljeni notranji oblikovalci. Približno 60 odstotkov prostora naj bo v prevladujoči barvi (barva sten), 30 odstotkov naj predstavlja sekundarna barva (poudarjeni zid, knjižna omara ali velika zofa), preostalih 10 odstotkov pa poudarki (umetnine in dekoracija).

Pravilno shranjevanje

Ker boste hoteli kasneje popraviti barvo na zidu ali pohištvu, imejte pri roki rezervno pločevinko originalne barve. Da podaljšate njeno življenjsko dobo, jo shranite na optimalni temperaturi, ki znaša med 13 in 32 stopinj Celzija. Preden shranite ostanek barve, zelo dobro zaprite pokrov (uporabite kladivo) in pločevinko obrnite na glavo, kar prepreči, da bi vanjo zašel zrak. Barvo lahko iz pločevinke z lijakom prelijete tudi v steklenko, ki mora biti prav tako dobro zaprta.

Da se valjček ne posuši

Če med pleskanjem naredite premor za počitek ali pa dobite obiskovalce, se lahko barva na pleskarskem valjčku posuši. To preprečite tako, da ga zavijete v plastično folijo in odložite v hladilnik, kjer bo pripravljen, ko boste delo nadaljevali.

»Pametne« barve

Veliko javnih ustanov (vsaj v tujini) uporablja nekatere barve, kot je denimo sivobež, za hodnike, ker veljajo za pomirjujoče, toda ali ste vedeli, da za posamezne barve velja, da nas naredijo pametnejše? Veliko je bilo razprav, ali rdeča in modra povečujeta našo sposobnost za razreševanje nalog. Znanstvena študija je pokazala, da ima rdeča ravno nasproten učinek, ker nas naredi anksiozne. Po drugi strani modra barva spodbuja ustvarjalno razmišljanje, nas pomirja in naredi pozornejše na podrobnosti.

Vir: www.realtor.com