Zaradi spreminjanja prometne ureditve ob obnovitvenih delih na primorski avtocesti na odseku med Uncem in Postojno je danes dopoldne prišlo do zastojev. V Darsu pojasnjujejo, da je bilo predvideno, da bodo gradbinci prestavljanje prometne ureditve dokončali do sedmih zjutraj, vendar je prišlo do zamude. Dela so se končala šele ob pol desetih in nabrala se je skoraj deset kilometrov dolga kolona proti Kopru.

Po besedah Marjana Kolerja iz Darsa obsežnejša obnovitvena dela na 45 let starem avtocestnem odseku, med katera sodi tudi obnova viadukta Ravbarkomanda, opravljata Kolektor CPG in CPK skupaj s podizvajalci. Eden izmed podizvajalcev je tudi Pomgrad, ki je bil zadolžen za postavitev ločilne betonske ograje med nasprotnimi voznimi pasovi.

Dela so v sredo začeli celo nekoliko pred napovedano 18. uro, ki so jo določili glede na predvideni prometni tok. Promet proti Kopru je bil tedaj urejen zgolj po enem pasu in že zvečer so začeli nastajati zastoji, ki pa niso bili daljši. Delavci so nadaljevali delo vso noč, saj bi po prvotnem načrtu ločilno ograjo morali postaviti do sedmih zjutraj. Torej pred jutranjo konico.

Dela so trajala dlje, kot je bilo predvideno

Toda dela so trajala dlje. »Dela so se tako zavlekla za poltretjo uro, torej je bil promet proti Kopru znova urejen po dveh zoženih pasovih šele ob približno 9.30, kar je pričakovano povzročilo devetkilometrski zastoj. Tak zastoj pomeni, da promet znova steče popolnoma normalno šele v dveh do treh urah,« je danes pojasnil Marjan Koler iz Darsa.

Dodal je: »Obžalujemo nastali dogodek, ker gre za naše uporabnike avtoceste, vendar dodajamo, da kar zadeva družbo Dars, so bili naši sodelavci, vzdrževalci avtoceste vseskozi v polni zasedbi na terenu in pripravljeni na vnovično ureditev zapore po sistemu dveh pasov proti Kopru, vendar je bilo to nemogoče, saj so bili vezani na izvajalca, ki ni dokončal svojega dela v predvidenem roku.«

Že pred nočno premestitvijo in jutranjimi zastoji so na Darsu sicer pojasnili, da bo dvosmerni prometni tok na odseku med Uncem in Postojno, urejen na smernem vozišču avtoceste proti Kopru, na razdalji približno štirih kilometrov medsebojno razmejen z začasnimi betonskimi varnostnimi ograjami. Njihova postavitev je po načrtih zahtevala najmanj 12-urno delo, saj gre za 670 betonskih elementov, skupno težkih okoli 1200 ton.

Zdaj, ko je nova prometna postavitev vzpostavljena, tovrstnih nepotrebnih zastojev ne bi smelo biti, še vedno pa velja, da tudi zoženja nekoliko upočasnijo promet. Ker turistična sezona še vedno traja, se velja pred odhodom na pot pozanimati o razmerah na cesti.