Živilo »grški jogurt« še ni uradno zaščiteno, kar nameravajo grške oblasti kmalu spremeniti. Odločitev, ki so jo sprejeli na Ministrstvu za kmetijstvo, je minister Evangelos Apostolou pospremil z besedami, da je potrebno narediti ta pomemben korak in zaščititi grški jogurt, izdelek, ki je unikaten in tradicionalen v njihovi državi.

Takis Peveretos, predsednik Združenja grških kmetov, je za portal Euractiv dejal, da bodo koristi prejetja certifikata Zaščitena geografska označba zelo velike. »Druga države si ne bodo več mogle lastiti grškega jogurta, kar se v zadnjih letih zaradi povečanega povpraševanja potrošnikov dogaja zelo pogosto,« je razložil.

Povod za odločitev je lanski spor s Prago glede uporabe imena »grški jogurt«. »Raba izraza grški jogurt za izdelek, ki ni bil narejen v Grčiji, je zavajajoča do potrošnikov in spodbuja nepošteno tekmovalnost na trgu,« je takrat dejal grški zdravstveni komisar Vytenis Andriukaitis. Za jogurte, ki po teksturi spominjajo na grškega, je tako dovoljena raba izraza jogurt na grški način (ang. Greek-style yoghurt).